18x verloren: beloften van Belgische topclub spelen eindronde voor behoud in ... 1ste Nationale

Royal Antwerp FC kan zondag haar eerste titel in 66 jaar tijd pakken. Indien ze de drie punten thuishouden tegen Union Saint-Gilloise, dan is de titel altijd een feit. De opmars van The Great Old is een project van lange adem, want er zijn veel inspanningen en investeringen geleverd om dit te realiseren. Zo ook in de jeugdwerking, denk maar aan talentjes als Arthur Vermeeren, Kobe Corbanie en Zeno Van Den Bosch. Toch gaat het met de Young Reds, de beloftenploeg van Antwerp in Eerste Nationale, niet zo goed.

Young Reds Antwerp

De U23 van Royal Antwerp FC, ook wel de Young Reds genoemd, eindigde dit seizoen namelijk zeventiende in Eerste Nationale. Ninove, Mandel United en Rupel Boom degradeerden rechtstreeks naar Tweede Nationale, terwijl Antwerp nog een eindronde moet spelen. In diezelfde reeks redden de beloften van Charleroi, Gent en OH Leuven zich trouwens wel vlot. Dit seizoen won Antwerp acht wedstrijden, speelden ze zes keer gelijk en verloren ze achttien matchen. Nu volgt een eindronde met drie ploegen uit Tweede Nationale: de beloften van Cercle, Sporting Hasselt en La Louvière Centre. De winnaar hiervan stijgt naar of blijft in Eerste Nationale.

Beloften Antwerp eindronde Eerste Nationale

De eerste opdracht van de Young Reds om behoud in Eerste Nationale te verzekeren: de winst pakken op het veld van La Louvière Centre. Indien deze match gewonnen wordt, wacht een duel tegen de winnaar van het duel tussen Sporting Hasselt en de U23 van Cercle Brugge. Deze 'halve finales' worden in het weekend van 27 en 28 mei afgewerkt. De finale volgt dan een week later. Er kan slechts één van deze vier ploegen volgend seizoen in Eerste Nationale aantreden.

Cercle Brugge beloften

Het is op zich geen verrassing, en het zou ook geen schande zijn, dat de beloften van Antwerp zouden degraderen. Vorig seizoen eindigden ze namelijk als tiende in de Belgische beloftencompetitie (reeks A), wat betekende dat ze dit seizoen in Tweede Nationale zouden uitkomen. De U23 van Cercle Brugge besloot echter om niet in Eerste, maar wel in Tweede Nationale aan te treden, waardoor The Great Old een reeksje mocht stijgen. Dat nu net de Vereniging kans maakt op promotie naar Eerste Nationale is dus ook geen grote verrassing. Vorig seizoen eindigden de beloften van Cercle namelijk boven die van Antwerp. Benieuwd wie volgend seizoen in Eerste Nationale mag aantreden. Of wordt het toch nog Sporting Hasselt of La Louvière Centre? 

De beloften van Antwerp konden dit seizoen enkele mooie dingen laten zien in Eerste Nationale, maar moeten dus nog volop vechten voor het behoud. Eén van de knappe zeges vond plaats op het veld van Dessel Sport (0-1).

Net binnen