WK-deelnemers uitgelicht: Argentinië, La Albiceleste

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding op het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een daarvan is Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land kwalificeerde zich samen met Brazilië, Uruguay en Ecuador en is één van de favorieten om dit WK te winnen. Dit is alles wat je moet weten over Argentinië.

Geschiedenis van Argentinië op het WK

Argentinië heeft een rijke geschiedenis op het WK. De Argentijnen waren al van de partij toen het WK voor het eerst werd gehouden in 1930. Toen kwam ook gelijk het eerste succes voor de Argentijnen. Ze werden namelijk tweede, nadat ze in de finale verloren van host Uruguay met 4-2. In 1978 wist Argentinië voor het eerst het WK te winnen. In de finale speelde de Albiceleste tegen het Nederlands Elftal. Nadat het na 90 minuten 1-1 stond, wist Argentinië in de verlenging met 1-3 te winnen en won zo hun eerste WK ooit. In 1986 wonnen de Argentijnen opnieuw het WK door met 3-2 te winnen van West-Duitsland. De grote man voor het land was Diego Maradona, die vanwege zijn prestaties de gouden bal won. De laatste keer dat de Argentijnen in de finale van het WK stonden was in 2014. Toen werd er van Duitsland verloren met 1-0 door een goal van Mario Götze in de blessuretijd.

De ster van Argentinië: Lionel Messi

Lionel Messi is één van de beste voetballers aller tijden en zelfs op 35-jarige leeftijd is de Argentijn niet te stoppen. De sterspeler van Paris Saint-Germain is bezig aan een goed seizoen en heeft momenteel in zestien wedstrijden elf keer het net gevonden en twaalf assists gegeven. In 2021 won Messi voor het eerst een grote prijs met de nationale ploeg, namelijk de Copa America. De Argentijnse sterspeler had hier ook een groot aandeel in aangezien hij in zeven wedstrijden vier doelpunten maakte en vijf assists gaf. De Argentijnen zijn goed in vorm en voor Messi is het WK 2022 zijn laatste kans om een WK voor zijn land te winnen. Hij gaf eerder dit jaar namelijk aan dat dit zijn laatste WK zal zijn, dus hij zal alles op alles zetten aankomend WK om eindelijk de fameuze wereldbeker in ontvangst te kunnen nemen. Messi is momenteel zowel de speler de meeste interlands (164) als goals (90) voor Argentinië achter zijn naam.

Huidige bondscoach

De bondscoach van Argentinië is momenteel Lionel Scaloni. Onder zijn leiding is Argentinië al 35 wedstrijden ongeslagen en hebben ze in 2021 voor het eerst sinds 1993 de Copa America gewonnen. Ook won hij met Argentinië de Finalissima, de wedstrijd tussen de Europese kampioen en Zuid-Amerikaanse kampioen. Scaloni werd in 2018 benoemd als bondscoach en heeft in 49 wedstrijden 33 keer gewonnen, twaalf keer gelijkgespeeld en slechts vier keer verloren. Argentinië is onder Scaloni de grootste kanshebber voor de Wereldtitel in Qatar, daar het al sinds de zomer van 2019 niet meer verloor.