WK-deelnemers uitgelicht: Senegal, Leeuwen van Teranga

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers.  Een van de 32 deelnemers is Senegal. Het Afrikaanse land kwalificeerde zich ten koste van Egypte na strafschoppen, nadat het eerst in de groepsfase had afgerekend met Togo, Namibië en Congo-Br. Dit is alles wat jij moet weten over Senegal!

Geschiedenis van Senegal op het WK

Het WK 2022 wordt de derde keer dat Senegal meedoet aan een WK. De eerste keer dat ze meededen was in 2002. Deze editie werd ook direct het beste resultaat tot nu toe behaald. Senegal bereikte twintig jaar geleden de kwartfinales door in de groepsfase als tweede te eindigen boven Uruguay en WK-winnaar uit 1998 Frankrijk. In de achtste finale rekende de Leeuwen van Teranga af met Zweden, waarna in de kwartfinale Turkije te sterk was. Senegal was vervolgens afwezig op de WK's in 2006, 2010 en 2014, maar kwalificeerde zich wel voor het WK 2018 in Rusland. De kansen in een poule met Colombia, Japan en Polen waren groot voor het Afrikaanse land, maar de ploeg van de sterspeler Sadio Mané eindigde derde op basis van Fair Play-regels. Japan ging door, omdat het minder gele kaarten had dan Senegal.

De ster van Senegal: Sadio Mané

Senegal heeft een aantal wereldspelers momenteel in de selectie. Sadio Mané is misschien wel de meest bekende voetballer van. De voormalig speler van Liverpool verkaste afgelopen zomer naar Bayern München, waar hij zijn kwaliteiten wekelijks tentoonstelt. De 30-jarige aanvaller speelde tot nu toe 91 interlands voor Senegal en kwam daarin 33 keer tot scoren. Hij won afgelopen winter de Afrika Cup met Senegal en werd zowel in 2019 als dit jaar verkozen Afrikaans voetballer van het jaar. In clubverband is Mané ook op dreef dit seizoen. De ster van Senegal scoorde verdeeld over alle competities negen goals voor Bayern München in zeventien wedstrijden. De pijlsnelle, bendige buitenspeler zal dus in vorm zijn op het WK.

Huidige bondscoach

Aliou Cissé is de huidige bondscoach van Senegal. De ex-middenvelder van onder meer Paris Saint-Germain en Birmingham City nam in 2015 het roer over en sindsdien presteert de ploeg uitstekend. Onder leiding van Cissé won Senegal voor het eerst in hun geschiedenis de Afrika Cup en wisten ze zich twee keer achter elkaar te plaatsen voor het WK. Cissé was zelf aanvoerder van Senegal toen ze op het WK 2002 de kwartfinales haalde. Als bondscoach presteert hij ook voortreffelijk. Hij stond tot op heden 80 wedstrijden langs de lijn bij de nationale ploeg van Senegal en won daarvan 51 wedstrijden. Een percentage van 63,75%. Onder leiding van Aliou Cissé scoorde Senegal maar liefst 134 goals, gemiddeld meer dan 1,5 goal per wedstrijd.

Speel hier de quiz over Senegal en test je kennis!