Hoeveel ploegen zakken er dit seizoen in de JPL? En wie stijgt er uit Eerste Klasse B?

Vanaf het seizoen 2023-2024 treden er opnieuw zestien ploegen aan in de Jupiler Pro League, dat zijn er evenveel als in de Challenger Pro League. Terwijl er de afgelopen seizoenen telkens maar één zakker was, zijn dat er vanaf dit seizoen minstens twee. Wie er degradeert uit de Jupiler Pro League en wie er kan stijgen uit de Belgische Tweede Klasse, leggen we hier even voor je uit. 

Degradanten Jupiler Pro League play-downs

De vier ploegen die op het einde van de reguliere competitie (na dertig speeldagen dus) het laagst staan in het klassement, nemen deel aan de play-downs. Dit is een minicompetitie van zes speeldagen die beslist welke ploegen er zullen degraderen uit de Jupiler Pro League. Er vindt geen halvering van de punten plaats en alle ploegen spelen twee keer tegen elkaar (één keer thuis en één keer uit). De twee laatste ploegen degraderen onherroepelijk naar naar de Challenger Pro League. De eerste is verzekerd van het behoud, terwijl de tweede nog barrages speelt tegen de winnaar van de Promotion Play-Offs in de Challenger Pro League.

Stijgers Challenger Pro League

Twee ploegen promoveren op het einde van het seizoen rechtstreeks van de Challenger Pro League naar de Jupiler Pro League. Dat zijn namelijk de twee ploegen die het hoogst geklasseerd staan na de reguliere competitie (dertig speeldagen). U23-teams kunnen niet promoveren naar de Jupiler Pro League en worden vervangen door de eerstvolgende profclub(s). De nummers drie tot en met zes werken nog peen play-offsysteem af. De derde speelt één wedstrijd tegen de zesde, de vierde tegen de vijfde. Beide winnaars beslissen dan in een finale wie de barragematch tegen de derde laatste in de Jupiler Pro League mag spelen. De club die over twee wedstrijden weet te winnen, speelt volgend seizoen in de Jupiler Pro League. Er zijn dus minstens twee en maximaal drie stijgers in de Challenger Pro League. Hier lees je het volledige nieuwe competitieformat dat vanaf het seizoen 2023-2024 in werking treedt.

Het format in de Challenger Pro League uitgelegd:

Ook interessant