Opmars gestuit: 1e Nationaler speelde 4 jaar geleden nog in 1e Provinciale, maar zakt nu opnieuw

KVK Ninove verzekerde zich vorig jaar van promotie naar Eerste Nationale. Erg bijzonder, want amper vier jaar geleden vertoefden ze nog in Eerste Provinciale. De club was dus aan een serieuze opmars bezig, al wordt deze binnenkort een halt toegeroepen. Ninove heeft er namelijk voor gekozen om geen licentie meer aan te vragen voor Eerste Nationale. Terwijl ze er sportief er ook al niet zo goed voorstonden, zullen ze dus volgend seizoen sowieso een reeksje lager uitkomen. Een andere club in opmars is RAEC Mons uit Derde Nationale.

KVK Ninove

KVK Ninove werd in 1936 opgericht en kreeg het stamnummer 2373 toegewezen. Het speelde lange tijd in de nationale reeksen, maar in 1993 moest het opnieuw in Eerste Provinciale aantreden. Na vier jaar in deze reeks kon men in 1997 opnieuw naar Vierde Klasse promoveren. In 1999 speelden ze nog eindronde voor promotie naar Derde Klasse, maar KSK Maldegem bleek hierin te sterk te zijn. In 2002 degradeerde Ninove opnieuw naar de provinciale reeksen en zakte het zelfs weg naar Tweede Provinciale. Het duurde tot en met 2013 om opnieuw naar Eerste Provinciale te promoveren, en tot 2015 om opnieuw in Vierde Klasse aan te treden.

Opmars KVK Ninove Eerste Nationale

In 2018 begon de opmars van de Oost-Vlamingen pas echt. In dat jaar werden ze kampioen en amper één jaar later konden ze zelfs promoveren naar Tweede Nationale. Vorig seizoen werd Ninove tweede in Tweede Nationale, maar omdat Sparta Petegem geen licentie aanvroeg, mochten zij wel promoveren. De start in Eerste Nationale was veelbelovend, maar de afgelopen weken loopt het toch minder. Voorlopig staat Ninove achttiende en dreigt het als derde Vlaamse ploeg te degraderen. De Oost-Vlamingen verloren dit seizoen maar liefst 21 keer, een teken dat het niveau wat te hoog gegrepen is?

Volgend seizoen Tweede Nationale

Hoewel de sportieve degradatie er wellicht ook wel zat aan te komen, besloot het bestuur om sowieso geen licentie aan te vragen voor Eerste Nationale. Ook al weten ze zich nog sportief te redden, Ninove zal volgend seizoen een reeksje lager uitkomen. Hiervoor zijn twee redenen: financieel is het heel moeilijk om als familieclub te overleven in Eerste Nationale en anderzijds is het voor de jeugd geen evidente manier om zich zo te ontwikkelen. Enkele maanden geleden stierf trouwens ook clubvoorzitter Patrick De Doncker, wat het familiegebeuren nog belangrijker maakt. Bij Ninove speelde vorig seizoen trouwens Koen Persoons, ooit goed voor 267 wedstrijden in de Jupiler Pro League!

De promotie naar Eerste Nationale werd vorig seizoen uiteraard duchtig gevierd:

Ook interessant