Wie is Malick Fofana, toptalent van KAA Gent?

Malick Fofana is een 18-jarige flankspeler van KAA Gent. De jonge Belg is er nog geen onbetwiste basisspeler, maar laat wel geregeld mooie dingen zien dit seizoen. Ongetwijfeld een man die binnenkort écht zal doorbreken. Tijd om hem nog wat beter te leren kennen.

Wie is Malick Fofana?

Malick Martin Fofana werd geboren op 31 maart 2005 en heeft momenteel een marktwaarde van 6 miljoen euro. Fofana ruilde in 2014 de jeugd van Eendracht Aalst in voor die van KAA Gent; de jonge Belg is dus al meer dan negen jaar actief bij de Oost-Vlaamse topploeg. De afgelopen jaren doorliep hij de jeugdreeksen van de Buffalo's en sinds vorig seizoen wordt hij geleidelijk aan gebracht bij de A-ploeg. Fofana maakte op 17 juli 2022 zijn officiële debuut tegen Club Brugge. Vooral na het WK in Qatar kreeg hij vaker zijn kans bij de Buffalo's, met enkele basisplaatsen tot gevolg. Het seizoen 2023-2024 lijkt zijn doorbraakseizoen te worden: hij verzamelde al zeventien basisplaatsen en was over alle competities heen goed voor drie goals en vier assists.

Groot talent van KAA Gent

Fofana is een rechtsbuiten die ook op de linksbuiten of centraal voorin kan spelen. Hij speelt met het rugnummer 19 en werkte ook al heel wat partijen af bij de beloften in Eerste Nationale. In de Arteveldestad geloven ze rotsvast in zijn kwaliteiten en daarom braken ze afgelopen zomer zijn contract open. Fofana verbond zijn lot daarmee tot 2026 aan KAA Gent.

Belgisch jeugdinternational

Malick Fofana is ook een Belgisch jeugdinternational. Zo speelde hij al wedstrijden voor de U15, U17, U18, U20 én U21 van ons land. Bij de U17 scoorde hij bijvoorbeeld vijf goals in tien wedstrijden, met onder meer een hattrick in de 8-1 zege tegen Estland. In september van 2023 mocht Fofana voor de eerste keer opdraven bij de Belgische beloften: onder coach Gill Swerts stond hij zelfs vijf keer op rij aan de aftrap in de EK-kwalificatiematchen. Het doel vond hij voorlopig nog niet.

Malick Fofana nam in het verleden al deel aan de KDB Cup. Hier zien we hem acteren tegen PSG met het rugnummer 15.

Ook interessant