Onlogisch? JPL-fans spotten één 'blunder' in nieuw competitieformat: "Dit is debiel. Ik snap het niet!"

Zoals jullie al weten zal de Jupiler Pro League er in het seizoen 2023-2023 heel anders uitzien. Eerst en vooral zullen er zestien ploegen zijn, dat is ook de reden dat er dit seizoen uitzonderlijk drie zakkers waren. Verder zal er opnieuw een play-off 1 zijn met zes ploegen en ook een play-off 2 met eveneens zes ploegen, beide met een halvering van de punten. Verder vechten vier ploegen in play-off 3 (de play-downs) voor het behoud. De twee laatsten zakken rechtstreeks, de derde laatste speelt nog een barragematch tegen de derde uit 1B.

Nieuw competitieformat Jupiler Pro League

Omtrent de Europese tickets is er ook het een en ander veranderd. De top drie na de play-offs speelt sowieso Europees voetbal, dat is logisch, maar de vierde speelt een barragematch tegen de eerste uit play-off 2, het nummer zeven als het ware. Met andere woorden: de nummers vijf en zes kunnen nooit Europees voetbal halen, terwijl de zevende in de stand dat wel nog kan.

Zevende in de stand Europees voetbal?

Dat vinden veel Belgische voetbalfans vreemd en eigenlijk niet kunnen. Zo vragen ze zich bijvoorbeeld af waarom je dan als buitenbeentje zou meedoen aan play-off 1, terwijl je als zevende misschien meer kans maakt op Europees voetbal. Aan de andere kant heb je in play-off 1 wel nog alle mogelijkheden om te stijgen van positie en alsnog een Europees ticket uit de brand te slepen. Het nieuwe competitieformat legden we bij Voetbalflitsen al eerder uit, maar hieronder kan je nog eens een samenvattende video bekijken. 

Voetbalflitsen zette enkele tweets op een rijtje van fans die dit toch wat vreemd vinden. Het is overigens het enige wat men negatief vindt, de rest lijkt men wel te kunnen appreciëren. 

"Dit is debiel? De zevende mag wel een plek hebben in Europa, maar de vijfde en zesde niet?" 

"De zevende plaats is daarom interessanter dan de vijfde en zesde plaats, wat altijd onzin is van de Pro League"

"Het gekke format"

"Dus je moet als zevende eindigen in plaats van vijfde of zesde? Wat is dit?" 

"De Belgen zijn er in geslaagd om de zevende plaats interessanter te maken dan de vijfde en zesde plaats, goed gedaan!"