WK-deelnemers uitgelicht: Engeland, The Three Lions!

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers.  Een van de 32 deelnemers is Engeland. De enkelvoudig WK-winnaar kwalificeerde zich zonder te verliezen voor het Wereldkampioenschap in Qatar. Engeland speelde gelijk tegen Hongarije en Polen en won de overige acht wedstrijden. Dit is alles wat jij moet weten over Engeland!

Geschiedenis van Engeland op het WK

Engeland debuteerde op het WK in 1950 en kwalificeerde vervolgens 'slechts' drie keer niet voor de eindronde. Twee halve finales in respectievelijk 1990 en 2018 zijn de beste prestaties van Engeland sinds het grootste succes van het land in 1966. Tijdens WK in eigen land kroonde The Three Lions zich tot Wereldkampioen met spelers als Gordon Banks, Bobby Moore, Bobby Charlton en Geoff Hurst. Tijdens het WK in Rusland vier jaar geleden leken de Engelsen opnieuw af te stevenen op een finaleplek en werd er voorgesorteerd op de tweede WK-titel met de leus "Football is coming home". In de halve finale bleek echter de verrassing van dat toernooi Kroatië te sterk. In de troostfinale bleek ook België te sterk voor Engeland. 

De ster van Engeland: Harry Kane

Harry Kane speelde zijn eerste interland voor Engeland in 2015 en de teller van de spits staat momenteel op 75. In zijn interlandcarrière voor Engeland kwam Kane in totaal al tot 51 goals, ondanks dat hij de dertig nog niet is gepasseerd. De spits, al sinds 2009 onder contract bij Tottenham Hotspur, is de topschutter in Engelse dienst en dat bewees hij tijdens het WK in 2018. Tijdens dat toernooi kroonde Kane zich tot topscorer en dit kunstje flikte hij bijna weer tijdens het EK 2020. Het enige waar de spits telkens naast grijpt is prijzen. Kane won, ondanks ruim 250 goals in dienst van de Spurs, nog geen grote prijs in clubverband en met Engeland lukte het de spits ook niet om zijn doelpuntemoyenne om te zetten in prijzen. Dit seizoen staat de teller van Kane al op tien competitiegoals verdeeld over twaalf wedstrijden in de Premier League.

Huidige bondscoach

Engeland stelde teleur op het EK 2016 onder Roy Hodgson, waarna Gareth Southgate het stokje overnam. De Engelsman, die als speler tot 57 interlands kwam voor de nationale ploeg, bracht The Three Lions op zijn eerste eindronde naar de halve finale van het WK en naar de finale van het EK. Southgate stond in totaal tot op heden 76 wedstrijden bij Engeland langs de lijn. Hiervan won hij er 48, speelde hij er veertien gelijk en verloor hij er veertien. Engeland scoorde onder leiding van Southgate maar liefst 173 keer en kreeg slechts 64 doelpunten tegen. De 52-jarige Engelsman kan dus een winstpercentage van 63% overleggen en gemiddeld scoort de nationale ploeg van Engeland ruim twee keer per wedstrijd, terwijl het gemiddeld slechts één goal per twee wedstrijden tegen krijgt.