Throwback! De 1ste JPL-speeldag in het seizoen 2003-2004 was de saaiste aller tijden... 3x 0-0

Nu dat het begin van het nieuwe seizoen voor de deur staat, blikken we bij Voetbalflitsen eens terug op een memorabele eerste speeldag uit het verleden, en dan met name één van twintig jaar geleden! Het seizoen 2003-2004 begon met achttien ploegen, waarvan er momenteel nog tien in Eerste Klasse A spelen. Ook de club die rechtstreeks degradeerde, is op zijn minst verrassend te noemen...

RSC Anderlecht

Anderlecht begon het seizoen uitstekend met een 3-1 winst tegen Antwerp. Dit was één van de drie wedstrijden waarin er wel vlot gescoord werd. In deze periode was Anderlecht nog de topclub in België. Spelers als Baseggio, Zetterberg, Wilhelmsson, Kompany en Hasi maakte deze jaren het mooie weer in het Astridpark. Uiteindelijk speelde Anderlecht ook kampioen en werd Aruna Dindane topschutter met veertien treffers in de competitie. Anderlecht haalde vorige week Kasper Dolberg naar het Lottopark, kan Dolberg Anderlecht ook kampioen maken?

Drie keer nul = nul 

Zowel Westerlo - La Louvière, Lokeren - Sint-Truidense VV als KVV Heusden-Zolder - Cercle Brugge eindigden op een 0-0 gelijkspel. Het is niet alledaags dat de competitie start met zo weinig doelpunten. Als we RAEC Mons, KRC Genk en Sporting Charleroi er nog bijrekenen, komen we op negen (!) clubs van de achttien die niet aan scoren toekwamen op de eerste speeldag.

Verdwenen clubs

In dit lijstje van het seizoen 2003-2004 vinden we ook acht clubs die ondertussen uit de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal verdwenen zijn. We zetten voor jou deze clubs even op een rijtje: KSK Beveren, Excelsior Moeskroen, Germinal Beerschot, RAEC Mons, Lierse SK, La Louvière, Sporting Lokeren en KVV Heusden-Zolder. Enkel Excelsior Moeskroen vinden we nergens meer terug, de andere teams begingen een fusie of startten terug van nul.

Lierse SK 

Kijk bijvoorbeeld naar Lierse SK, Lierse ging failliet in 2018 en werd deels terug opgestart in een fusie met Oosterzonen. Ondertussen zijn ze terug te vinden in Eerste Klasse B onder de naam Lierse Kempenzonen. Opvallend hier was dat er twee clubs gevormd werden, Lierse Kempenzonen en K. Lyra-Lierse. Lierse Kempenzonen speelt onder het oude Lierse SK logo in het Herman Vandepoortenstadion (Het Lisp). K. Lyra-Lierse is zoals de naam wel doet klinken een samenvoeging van het andere deel van Lierse SK met de club Lyra, deze club speelt zijn thuiswedstrijden in het Luc De Rijkstadion en speelt momenteel in Tweede Natoinale. Kan één van de twee ploegen uit Lier ooit terug de stap naar Eerste Klasse A zetten? 

Verrassende rode lantaarn

De club die op het einde van het seizoen 2003/2004 rechtstreeks degradeerde, was zowaar onze huidige landskampioen, Royal Antwerp FC. De Great Old haalde maar 27 punten uit 34 matchen en zakte samen met Heusden-Zolder naar de tweede afdeling van het Belgisch voetbal... 

Hieronder kan je alle hoogtepunten terugvinden van de heenronde van het seizoen 2003-2004.:

Ook interessant