EINDELIJK GERED! Eerste Nationaler kan faillissement afwenden na nieuwe investeringen

2021-22 was een rotseizoen voor de Eerste Nationaler Mandel United. De club bengelde een heel seizoen onderaan en enkele maanden geleden werd ook nog eens bekend gemaakt dat de Franse groep Strive, die meerderheidsaandeelhouders zijn, zich terugtrekt uit de West-Vlaamse club. Ondertussen hielden ze zich wel nog altijd staande: ze wonnen de eindronde en bleven in Eerste Nationale. Er waren veel geruchten over een mogelijk faillissement, maar gelukkig is de Eerste Nationaler nu gered! Komend seizoen komen ze onder meer Francs Borains, met Teddy Chevalier in haar rangen, tegen.

Mandel United

Mandel United ontstond in 2017 door een fusie tussen KFC Izegem en OMS Ingelmunster. Het speelt sinds vorig seizoen in Eerste Nationale, maar kende een heel lastig seizoen. Ze haalden maar negentien punten uit 28 wedstrijden en daarin wisten ze maar 29 keer te scoren. Ze eindigden op een voorlaatste plek in het klassement en moesten daardoor eindronde spelen voor het behoud. Die wonnen ze en zo verlengden ze hun verblijf in Eerste Nationale. Wist jij trouwens dat er heel wat bekende ex-Jupiler Pro League-spelers nu in het Belgische amateurvoetbal spelen?

Strive

Iets meer dan een jaar geleden nam de Franse groep Strive de Eerste Nationaler over met de bedoeling de club naar het profvoetbal te brengen. De hele werking werd op zijn kop gezet. Trainer Rudi Verkempinck werd ontslagen na mindere resultaten en werd vervangen door de Fransman David Vignes. Hierna werd een bijna volledig nieuw elftal gekocht, bestaande uit heel veel Franse spelers. Ook werd er een kapitaalsverhoging gedaan, maar allemaal tevergeefs. Tot overmaat van ramp bleek uit een rapport dat de club in diepe financiële schulden zit, waarna de Franse eigenaars beslisten om zich terug te trekken.

Financieel gered

Na maanden van onzekerheid is er nu eindelijk goed nieuws: Mandel is gered! Alle aandelen zijn terug in handen van de lokale aandeelhouders, want Bob Callens, Paul Seynaeve, Mario David en Frederick Verhelst hebben een gezamenlijke inbreng gedaan. Die laatste wordt trouwens ook de nieuwe hoofdaandeelhouder én voorzitter van de West-Vlaamse club. Het doel is nu om opnieuw een duurzaam concept voor het voetbal in Izegem uit te werken. "De komende dagen/weken worden de prioriteiten in kaart gebracht en zal er stap voor stap samen worden gewerkt om het vertrouwen terug te winnen en enkel nog positieve energie in te club te krijgen. Na het analyseren van de budgettaire mogelijkheden zal ook een A-ploeg worden samengesteld die in functie van het beschikbare budget zo hoog en zo professioneel mogelijk zal evolueren.", aldus voorzitter Frederick Verhelst. Benieuwd wat hun ambities zijn voor het komende seizoen. Voor de titel strijden zoals Patro Eisden zal er wellicht niet inzitten.

Mandel United heeft trouwens ook een vrouwenploeg:

Vorig seizoen haalde Mandel het in de eindronde nog van Aalst. De teleurstelling bij de Oost-Vlamingen was heel groot...