Voormalig RSCA-coach: "Vincent Kompany valt niks te verwijten"

Vincent Kompany sloeg mea culpa, na het gelijkspel tegen KV Mechelen. "Ik had de jongens beter moeten helpen." Zo klonk het bij de coach van Anderlecht, die zichzelf aanduidde als hoofdverantwoordelijke voor de 2-2. Volgens ex-trainers Ariël Jacobs en Hugo Broos was dat niet nodig, maar wel slim gezien.

"Een coach kon hier weinig aan doen", vertelt Broos in Het Laatste Nieuws. "Vincent viel niks te verwijten, maar ik snap zijn strategie wel. Vincent wil zijn groep, met voornamelijk jongeren, openlijk beschermen. Mocht hij nu kritiek uiten, dan zou dat wellicht averechts werken. En ben je nóg verder van huis."

"In moeilijke periodes moet je je spelers uit de wind zetten, opdat zij vrijuit kunnen spelen", sluit Jacobs aan. "Alleen kun je dat niet blíjven doen. Ik weet hoe voetballers redeneren: op den duur is niks nog hun schuld en verstoppen ze zich achter de coach. Bovendien moet je je geloofwaardigheid behouden. Het is cruciaal dat Vincent in de kleedkamer op tafel klopt. En wél de pijnpunten benoemt."