Ardon Jashari in cijfers: eerste blauw-zwarte aankoop deze zomer

Het 2023/24 seizoen is nog volop in gang en Club Brugge mag na een 3-1 zege tegen Anderlecht misschien toch nog dromen van de titel, maar ook naar de toekomst wordt al gekeken bij blauw-zwart. Afgelopen week kondigden de West-Vlamingen hun kersverse nieuwe aanwinst op het middenveld aan: Ardon Jashari. De 21-jarige Zwitser, die ook Noord-Macedonisch bloed heeft, komt over van het Zwitserse FC Luzern, waar hij al drie seizoenen vaste waarde is. 

Wie is Ardon Jashari?

Ardon Jashari begon in 2013, op elfjarige leeftijd met voetballen bij de jeugdopleiding van Luzern in Zwitserland. In 2019 maakte hij zijn debuut voor de U21 van Luzern, waar hij 25 wedstrijden speelde en zes keer trefzeker was. Hij blonk uit en moest dan ook niet lang wachten op zijn kans bij de eerste ploeg.

Op 31 juli 2020, één dag na zijn achttiende verjaardag, viel het talent voor één minuut in tegen FC Zürich. Vier dagen erna mocht hij al een klein halfuur spelen tegen FC Basel in de laatste wedstrijd van het Zwitserse coronaseizoen. Een seizoen zonder voetbal bij het eerste elftal volgde hij op met een fantastisch debuutseizoen 2021/22. Ook in 2022/23 was hij niet meer uit de ploeg van Luzern te denken en speelde hij 36 wedstrijden. Met drie goals in 59 wedstrijden bleef het scoren nog achterwege, maar daar zou snel verandering in komen. 

In een vrij middelmatig Luzern, dat op positie zeven van de twaalf staat in de Zwitserse Super League, steekt hij er samen met zijn partner op het middenveld Pius Dorn bovenuit. In de 34 wedstrijden die hij in alle competities samen speelde dit seizoen, was hij goed voor zes goals, wat niet zo veel lijkt, maar tweede meeste is van zijn ploeg. Met nog twee wedstrijden te gaan voor de competitiesplitsing, tegen leider Young Boys en teleurstellende tiende Basel, kan hij zijn ploeg nog naar de top zes loodsen.

In 2022 brak hij ook door bij de Zwitserse nationale ploeg, waarvoor hij al twee keer in actie kwam. In een Nations League duel tegen Tsjechië viel hij even in en ook op het wereldkampioenschap in 2022 mocht hij even van de bank komen in de 6-1 nederlaag tegen Portugal. 

Ardon Jashari in cijfers

We haalden al zijn zes goals dit seizoen aan, waar hij overigens ook drie assists mag aan toevoegen, maar dat is niet de hoofdreden waar Club hem voor heeft binnengehaald. Als we hem vergelijken met andere middenvelders in zijn competitie heeft hij 3,8 xA (expected assists), wat hem in de 91 percentiel brengt en 1056 succesvolle pases, wat 93 percentiel representeert. Ook op defensief vlak blinkt hij uit met 124 gewonnen duels, 15 balheroveringen in de laatste derde en 216 recoveries. Daarvoor komt hij telkens minstens in de top 85 percentiel. Aan zijn 1740 balaanrakingen dit seizoen kan je zien dat hij comfortabel is aan de bal en de 38 succesvolle dribbels getuigen van zijn technische vaardigheden. Hij is niet bang om van afstand te trappen, maar scoorde zijn doelpunten vooral van binnen de zestien meter. 

Met de komst van Jashari trokken enkele Club-fans al conclusies:

Bekijk hieronder enkele highlights van de jonge middenvelder bij Luzern:

De Zwitser zal hopen een even grote publiekslieveling te worden als Noa Lang bij blauw-zwart...