De 5 grootste Belgische nederlagen in de Champions League/Europa Cup I

De Champions League kwartfinales zijn volop in gang en dat geeft ons de kans om opnieuw terug te blikken op enkele prestaties van Belgische ploegen in de CL of de voorganger de Europa Cup I. We keken al naar de grootste zeges ooit van Belgische ploegen en nu nemen we de grootste nederlagen onder de loep. We zorgden voor zoveel mogelijk verschillende Belgische ploegen in deze top 5.

1. Manchester United 10-0 RSC Anderlecht, 26 september 1956

We beginnen met de grootste nederlaag in de clubhistorie van RSC Anderlecht en één van de grootste ooit in de Europa Cup I. In de eerste ronde van de 1956/57 editie troffen de Brusselaars het Manchester United van Sir Matt Busby. Dennis Viollet scoorde vier keer, Tommy Taylor liet ook een hattrick optekenen, Liam Whelan was goed voor twee goals en Johnny Berry deelde ook in de vreugde met een doelpunt. Dit is overigens tot op heden de grootste overwinning voor de Engelse recordkampioen.

2. Valencia 7-0 KRC Genk, 23 november 2011

Van de jaren 50 van de vorige eeuw naar een confrontatie die iets recenter is. In 2011 lootte Genk Valencia dat derde was geëindigd achter Barcelona en Real Madrid. De groep werd vervolledigd met Chelsea en Leverkusen en Genk werd laatste met drie punten. Roberto Soldado maakte deze avond een hattrick en ook Jonas, Pablo Hernandez, Aritz Aduriz en Tino Costa wisten het doel te vinden. Op het Genkse middenveld stond ene Kevin De Bruyne.

3. Real Madrid 6-0 Royal Antwerp, 28 november 1957

Real Madrid was in de geboortejaren van de Europa Cup I haast niet te stoppen en dat heeft ook Antwerp geweten. In de thuiswedstrijd van de achtste finale kon Antwerp de schade nog tot 1-2 beperken, maar in Santiago Bernabéu lukte dat niet meer. Héctor Rial scoorde een hattrick in de eerste helft, Marsal, Kopa en Gento maakten het verdikt nog wat zwaarder.

4. Real Madrid 6-0 KRC Genk, 25 september 2002

Terug naar Genk want in het seizoen 2002/03 werd er ook al ernstig verloren tegen een Spaanse club. Genk mocht het in de groepsfase opnemen tegen AS Roma, AEK Athene en Real Madrid. In de heenmatch tegen Los Blancos scoorde Didier Zokora net voor rust, maar in de tweede helft was Real niet meer te stoppen. Doelpunten van Salgado, Figo, Guti, Celades en Raúl zetten de 6-0 op het scorebord.

5. AS Monaco 6-1 Club Brugge, 9 november 1988

Ook Club Brugge ontsnapt niet aan deze lijst. In de achtste finale van 1988/89 speelden de West-Vlamingen tegen AS Monaco. De thuiswedstrijd won Club met 1-0 via Dimitri M'Buyu, maar in Monaco kwam het te kort. Na een halfuur stond het al 5-0 via twee goals van Youssouf Fofana, twee van José Touré en ééntje van Luc Sonor. Yves Audoor scoorde in de tweede helft nog tegen, maar alle hoop die er nog was voor Club trapte Youssouf Fofana in minuut 73 aan diggelen met zijn hattrick. Een nog relatief jonge Arsène Wenger zal blij langs de zijlijn van het Stade Louis II gestaan hebben.

Benieuwd naar de grootste Belgische overwinningen? Klik hier