Coaches in de etalage: deze Belgische toptrainers zijn clubloos

Het seizoen loopt stilaan op z'n einde en hoewel er nog acht matchen zijn (of vijf voor de relegation play-off ploegen), zullen er toch al enkele clubs uitkijken naar een vervanger voor hun huidige coach. Het leek ons dan ook een goed moment om een blik te werpen op de Belgische toptrainers die momenteel clubloos zijn.

Belgische trainers zonder club

Beginnen doen we met Carl Hoefkens. De ex-Club Brugge trainer was meest recentelijk aan de slag bij Standard, waar hij na een regelrecht dramatische eerste seizoenshelft op straat werd gezet en werd opgevolgd door Ivan Leko. De nog relatief jonge trainer heeft niet veel ervaring, maar heeft met Club Brugge wel al Champions League avonden meegemaakt.

De volgende is bij het grote publiek misschien iets minder gekend. Issame Charaï is een Belg met Marokkaanse roots die sinds november 2022 leiding had over de U23 van Marokko. Hij haalde in zijn nog korte carrière gemiddeld 2,06 punten, wat het meeste is van iedereen in deze lijst. Met zijn 41 jaar is hij ook nog niet al te ervaren, al heeft hij wel van één van de besten geleerd. Bij zowel Al-Faisaly, Beerschot-Wilrijk en STVV was hij jarenlang assistent van Hugo Broos.

Jonas De Roeck, Felice Mazzu, Glen De Boeck en Steven Defour zijn allemaal trainers die afgelopen seizoen nog werkzaam waren in de Jupiler Pro League, maar ergens in het seizoen aan de deur werden gezet. Defour werd in november al de deur gewezen en werd vervangen door Besnik Hasi. Glen De Boeck en Jonas De Roeck hebben niet alleen bijna hun achternaam gemeen, maar ook de dag waarop ze ontslagen werden. Slechts drie dagen scheidde hen: De Roeck 2 december, De Boeck 5 december. Felice Mazzu werd op moment van schrijven een kleine drie weken geleden ontslagen bij Charleroi. De club verloor de laatste speeldag van de reguliere competitie met 5-0 van Gent en belandde in de degradatie play-offs. 

Stijn Vreven is al sinds 2010 trainer, maar vertoefde nergens langer dan 100 wedstrijden. Ook bij KV Oostende, waar hij begin dit seizoen werd aangesteld, bleef het niet lang duren. In december, na amper zestien wedstrijden en plek als rode lantaarn in de tweede klasse, werd Vreven de deur gewezen. 

Bij Bob Peeters is het ontslag nog erg recent. Op 8 april meldde Helmond Sport dat de samenwerking na onderling overleg per direct wordt gestopt. De ex-trainer van onder andere Cercle Brugge en Gent kwam eind december 2022 aan bij de Nederlandse tweede klasser, maar kon geen indruk maken. 

Na periodes in België bij Kortrijk, Oostende, Gent en Cercle Brugge opteerde Yves Vanderhaeghe in de zomer van 2023 voor een avontuur in Saoudi-Arabië bij Al-Faisaly. Hij startte het seizoen nochtans niet slecht en stond op het moment van zijn ontslag vijfde in de Saoudische tweede klasse met 17/30. 

De laatste in het lijstje is misschien wel de grootste naam van allemaal. De volledige carrière van Emilio Ferrera hier overlopen zou onmogelijk zijn, maar we doen toch een poging. Hij startte als assistent bij het Mexicaanse Club América in 1994 en maakte uiteindelijk de stap naar Europa om als scout bij FC Barcelona actief te zijn. Avonturen in België, Griekenland, Saoudi-Arabië en Luxemburg leidden hem uiteindelijk tot AA Gent. Daar was hij voor één seizoen trainer alvorens in 2021 hoofd van de jeugdopleiding te worden. Een comeback als coach zit er waarschijnlijk niet meer direct in, maar wie weet?

Gaat Union na dit seizoen opnieuw opzoek naar een nieuwe coach zoals de afgelopen twee jaren? Zo ja, nemen ze dan iemand van deze lijst?