Wie is Mamady Diawara, 15-jarig toptalent dat Club Brugge wegplukte bij Genk én broer van Sekou

Transfers van jonge, getalenteerde voetballertjes tussen de Belgische topclubs zijn anno 2023 niet meer zo vreemd. Vorige zomer zagen we er nog ééntje: Mamady Diawara maakte de oversteek van KRC Genk naar Club Brugge. Amper vijftien jaar is 'ie, maar nu al te boek als een groot talent. Leer hem hier wat beter kennen.

Wie is Mamady Diawara, broer van Sekou?

Mamady Diawara werd geboren op 1 februari 2007 en speelde in de jeugd al bij vier verschillende Jupiler Pro League-ploegen. Hij begon zijn carrière bij RSC Anderlecht, maar dat was van korte duur, want op zijn acht jaar vertrok hij naar KAA Gent, waar hij speelde tot zijn 11 jaar en dan verderging naar KRC Genk. Daar speelde hij tot zijn 15e, tot vorige zomer dus. Opvallend: zijn oudere broer Sekou Diawara komt wel nog uit voor KRC Genk. Sekou poseerde na de opvallende transfer met zijn broertje en werd prompt uit de A-kern gezet.

Voorbereiding A-elftal

In de voorbereiding maakte de Belgische flankspeler zijn debuut voor het eerste elftal tegen Thes Sport. Hij kwam er toen in de 76ste minuut op voor Romeo Vermant. Uiteraard is het nog wat te vroeg om al een volwaardige kans te krijgen in de A-ploeg en wordt hij hoofdzakelijk ingezet voor Club NXT. 

Club NXT

Bij Club NXT speelde Diawara geregeld mee in de Youth League. Op speeldag één tegen Leverkusen begon hij op de bank, maar tegen Porto stond hij de basis. Op dat moment was hij de vijfde jongste speler die dit seizoen werd ingezet in de Youth League. Ook op de laatste speeldag tegen Leverkusen stond hij aan de aftrap.

Nationale jeugdreeksen

Mamady Diawara is ook al jaren jeugdinternational. In oktober van vorig jaar maakte hij zijn debuut bij de Belgische U16, onder David Penneman. Hij begon in de basis tegen Turkije en beloonde het vertrouwen met een doelpunt in de 0-3 overwinning. Een maand later scoorde hij ook tegen Mexico.

Hier zien we hem nog in actie voor Genk: