Wie is Frank De Bleeckere, ex-topscheidsrechter en spreekbuis bij het Referee Department?

Frank De Bleeckere is tegenwoordig de adjunct-technisch directeur van ons Referee Departement en wekelijks geeft hij toelichting bij de meest discutabele VAR-fases uit de Jupiler Pro League. Als ex-topscheidsrechter heeft hij natuurlijk een perfecte kijk op de zaken en weet hij de situaties goed te beoordelen. Maar welke achtergrond heeft Frank De Bleeckere verder nog? Wij stellen hem even voor!

Wie is Frank De Bleeckere?

Frank De Bleeckere werd geboren op 1 juli 1966 en is op moment van schrijven 56 jaar oud. De Oost-Vlaming die werd geboren in Oudenaarde, volgde in 1984 zijn scheidsrechterscursus en floot in 1994 zijn eerste wedstrijd in de Jupiler Pro League. Uiteindelijk zou hij tot en met 2011 actief zijn in onze hoogste voetbalklasse. Sinds 1998 mocht De Bleeckere ook internationale wedstrijden fluiten, zo was hij actief in EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en floot hij in de UEFA Cup en Champions League. In 2009 mocht hij de UEFA Supercup tussen FC Barcelona en Shakhtar fluiten. Straffer nog: De Bleeckere was één van de 21 scheidsrechters op het WK 2006 in Duitsland. Hij leidde er Argentinië-Ivoorkust, Japan-Kroatië, Engeland-Ecuador en Italië-Oekraïne.

Beste Belgische scheidsrechter aller tijden

Ook op het EK in 2008 zagen we de Belgische ref aan het werk. De Bleeckere leidde er Kroatië-Duitsland, Rusland-Zweden en Rusland-Spanje. De kwartfinale op het WK 2006 en de halve finale op het EK 2008 waren ongetwijfeld de mooiste prestaties uit zijn carrière. In 2009 werd De Bleeckere zelfs verkozen tot derde beste scheidsrechter ter wereld, waardoor de man beschouwd wordt als beste Belgische scheidsrechter ooit. Tijdens het Gala van de Gouden Schoen ontving hij de 'Lifetime Achievement Award' voor de prestaties gedurende zijn loopbaan.

Referee Department

Na zijn carrière als scheidsrechter ging Frank De Bleeckere in 2013 aan de slag bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond als 'Talent & Elite Referee Manager'. Zijn taak was om scheidsrechters op te leiden en te begeleiden. In 2015 besloot hij zijn contract niet te verlengen om financiële redenen. Tegenwoordig is hij er echter opnieuw aan de slag, tegenwoordig als adjunct-technisch directeur van het Referee Department. Zo blijft hij nauw betrokken bij de Belgische arbitrage.

Wekelijks geeft De Bleeckere tekst en uitleg bij de meest controversiële VAR-fases van het afgelopen weekend:

Vrouw en dochter Frank De Bleeckere

Frank De Bleeckere is al jaar en dag getrouwd met Saskia Verbeurgt en samen hebben ze één dochter: Camille De Bleeckere. Zij heeft meer dan 6.000 volgers op Instagram en mag zeker gezien worden. Hieronder bundelden we enkele knappe foto's.