Welke is jouw favoriet? Dit is de evolutie van het Anderlecht-logo door de jaren heen

Door de jaren heen is het logo van Anderlecht enkele keren veranderd, maar telkens met dezelfde opzet. Vandaag de dag herkent iedereen het logo van Anderlecht aan de paarse kleuren en de welgekende spreuk "Mens sana in corpore sano", wat "een gezond mens in een gezond lichaam" moet voorstellen. Dit was echter niet altijd het geval. Hoe het logo is geëvolueerd door de jaren heen ontdek je hieronder. 

Het Anderlecht-logo door de jaren heen

Het eerste logo van 1933 lijkt sterk op het huidige logo van Union. Het logo heeft net als Union een kroon en twee verbonden ringen, maar in dit geval in wit en paars/blauw. Binnenin stonden de letters "S", "C" en "A", die komen van de uitdrukking "Sporting Club Anderlechtois". 

Vanaf 1981 veranderde het logo radicaal. Het embleem kreeg nu een rechthoekig schild met een spitse basis. Bovenaan, in een aparte rechthoek, stond het opschrift “RSC ANDERLECHT. Binnenin stond dan het logo zoals we het de dag van vandaag kennen. Er kwamen twee vlaggen van België bij en een lint met het Latijns gezegde "Mens sana in corpore sano". De kroon en de twee ringen, met de letters 'SCA' bleven. Ook kwam het wapenschild van de gemeente Anderlecht er bij. 

In 1989 veranderde het logo opnieuw. De naam van de club werd naar beneden verplaatst en werden er enkele andere elementen verfijnd. Ook het ontwerp van de kroon werd veranderd: deze kreeg een rood binnenste gedeelte. Ook het wapenschild van de gemeente Anderlecht zag er wat anders uit en kreeg een iets andere kleur. 

Na enkele veranderingen kwam het logo van Anderlecht er in 2009 nog wat anders uit te zien. De omkadering verdween en enkel het binnenste embleem bleef bestaan. De naam "Anderlecht" verdween ook en het logo kreeg een iets andere tint paars. Een jaar later kwamen er drie sterren boven te staan, één voor elke tien behaalde titels. 

het Anderlecht-logo door de jaren heen

Ook interessant