Wie is Gilles De Bilde, ex-profvoetballer en tegenwoordig voetbalcommentator?

Tegenwoordig werkt Gilles De Bilde als co-commentator bij Eleven Sports en VTM. Natuurlijk kennen we hem allemaal omwille van zijn prachtige voetbalcarrière. Gilles De Bilde speelde 25 matchen voor de Rode Duivels, won in 1995 de Gouden Schoen en voetbalde onder meer voor Eendracht Aalst, RSC Anderlecht, PSV en Sheffield Wednesday. Maar zowel zijn voetbalcarrière als privéleven verliepen niet zonder slag of stoot. 

Wie is Gilles De Bilde?

Gilles De Bilde werd geboren op 9 juni 1971 te Zellik. Hij begon zijn voetbalcarrière dan ook bij de club uit het dorp vanwaar hij afkomstig is. Eén jaar probeerde hij het bij de jeugd van RSC Anderlecht, maar dat werd geen succes. Hij keerde terug naar Zellik Sport. In 1989 werd hij weggeplukt door HO Merchtem, dat toen in de Vierde Klasse actief was. Met zijn snelheid en techniek maakte hij enorm veel indruk en dat ontging ook Eendracht Aalst niet. Onder leiding van coach Jan Ceulemans en met spelers als Leo Van der Elst en Yves Vanderhaeghe, kon de 21-jarige De Bilde zich er helemaal ontplooien. 

Eendracht Aalst

In zijn tweede seizoen werd Gilles De Bilde topschutter in Tweede Klasse en leidde hij zijn team naar de Eerste Klasse van het Belgisch voetbal. In drie seizoenen tijd droeg hij 84 wedstrijden het shirt van de Oost-Vlamingen en wist hij daarin 40 doelpunten te maken. Zijn periode bij Eendracht Aalst sloot De Bilde weergaloos af. Na amper zes maanden in de Jupiler (Pro) League wist hij de Gouden Schoen te winnen voor een teleurgestelde Lorenzo Staelens. 

Gilles De Bilde in zijn gloriedagen bij Eendracht Aalst:

RSC Anderlecht

Na het boerenjaar van Gilles De Bilde legde Anderlecht omgerekend zo'n twee miljoen euro op tafel voor de jonge aanvaller. Trainer van dienst was Johan Boskamp. Tijdens zijn tweede seizoen in Brussel sloeg het noodlot toe: in een wedstrijd tegen Eendracht Aalst krijgt Anderlecht een penalty. De Bilde staat op de rand van de zestien te trekken met Krist Porte totdat De Bilde er genoeg van krijgt. Hij draait zich om een deelt een stevige vuistslag uit aan de middenvelder. Gilles De Bilde werd door de voetbalbond drie maanden geschorst en vertrok aan het einde van dat seizoen naar PSV. 

Gilles De Bilde Krist Porte

Gilles De Bilde zal dus altijd herinnerd worden als de man die Krist Porte een vuistslag gaf. Porte, speler van Eendracht Aalst, brak zijn neus en oogkas en scheurde zijn netvlies. De Bilde kreeg daarom zovele jaren later (in 2008) een boete van €10.000 nadat Porte een klacht had ingediend. De voetbalbond schorste hem ook enkele maanden en De Bilde was kop van jut in de Belgische voetbalwereld. Een smet op zijn prachtige carrière, waar hij onder meer de Gouden Schoen won.

Het incident met Krist Porte in beeld gebracht:

Sheffield Wednesday en Aston Villa

Na zijn periode bij RSC Anderlecht vertrok de aanvaller naar het buitenland. De Bilde speelde voor PSV, Sheffield Wednesday en Aston Villa. Na zijn avonturen van vier jaar in buitenlandse competities, koos De Bilde voor een terugkeer naar Brussel. Hij zou nog twee seizoenen spelen voor paars-wit, maar zal nooit landskampioen worden met de Brusselaars. Nadien speelde hij ook nog één seizoen (2003-2004) bij Lierse, maar dan verkoos hij om in Marbella te gaan wonen. Dat was maar voor korte duur, want in 2005 kwam hij al terug en sloot hij zijn voetbalcarrière af bij Willebroek. 

Clubs waarbij Gilles De Bilde heeft gespeeld

Rode Duivels

In 1994 mocht Gilles De Bilde onder Paul Van Himst zijn debuut maken voor de Rode Duivels. Zijn eerste doelpunt zal hij echter pas een jaar later maken. Uiteindelijk was da aanvaller zes jaar lang international voor België en speelde hij 25 wedstrijden. Veel doelpunten kon hij echter niet maken voor onze nationale ploeg, hij was maar tweemaal trefzeker. 

Gilles De Bilde Privéleven

Zoals gezegd verliep het privéleven van Gilles De Bilde niet altijd zonder slag of stoot. Gilles De Bilde is getrouwd en heeft drie dochters. In 2011 werd hij gedagvaard door de corrrectionele rechtbank wegens geweld ten opzichte van zijn echtgenote en één van zijn dochters. Uiteindelijk kreeg hij één jaar met uitstel. Dat was niet de eerste keer dat de voetballer op die manier in het nieuws kwam. Natuurlijk had je eerst al de vuistslag aan Kris Porte, maar daarnaast had hij in 1995 ook al eens een ambulancier een kopstoot gegeven omdat hij De Bilde niet bij zijn zieke vader toeliet. Verder gaf de ex-profvoetballer twee scoutsleiders een kopstoot omdat zij twee de broer van Gilles De Bilde beschuldigd hadden van diefstal. Voor dat laatste kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. 

Ondanks zijn kort lontje is Gilles De Bilde een enorme hondenliefhebber. Het ging zelfs zover dat hij, in zijn periode bij Sheffield Wednesday, zijn twee Dobermanns het land binnensmokkelde om ze bij hem te hebbben. Laten we natuurlijk niet enkel het negatieve onthouden!

Gilles De Bilde co-commentator

Dezer dagen is Gilles De Bilde actief als co-commentator bij zowel Eleven Sports als VTM. Als commentator is hij niet altijd even geliefd bij de voetballliefhebbers, maar hij blijft natuurlijk wel iemand waar je kan op rekenen. Al jarenlang is hij een bekend gezicht bij live-voetbalwedstrijden van de Jupiler Pro League, Champions League en de Rode Duivels. Verder staat hij ook gekend als journalist en analist!

Het is trouwens niet de eerste keer dat Gilles De Bilde op televisie komt. Eerder was hij ook model voor Bikkembergs, deed hij mee aan 'Sterren op de Dansvloer' en presenteerde hij het programma 'Homeless World Cup'. In 2007 werd De Bilde ambassadeur van de Vlaamse Eurogames, waarmee hij als één van de eerste voetballers aantoonde geen probleem te hebben met homos*ksualiteit.