Verrassend land voor eerst sinds 2000 naar EK... sterspeler speelt 1ste grote toernooi ooit!

Maandagavond konden enkele verrassende landen zich verzekeren van een ticket voor het Europees Kampioenschap van 2024 in Duitsland. Moldavië, Kazachstan en Slovenië. Minstens één van deze opmerkelijke drie landen zou zich maandagavond plaatsen voor het EK. Moldavië greep er uiteindelijk naast, maar in een rechtstreeks duel tussen Slovenië en Kazachstan werd nog een ticket verdeeld. Kazachstan zou bij winst zich voor de eerste keer ooit plaatsen voor een groot toernooi. Slovenië zou met minstens een punt voor het eerst sinds 2000 deelnemen aan een EK.

Slovenië vs Kazachstan

Slovenië had in Ljulbljana genoeg aan een gelijkspel. Voor de rust zette Sesko het land op rozen na een penaltydoelpunt. Na rust deed Kazachstan de Slovenen bibberen met de 1-1, maar vijf minuten voor het einde werd de verlossende 2-1 gescoord. Slovenië mag zich zo ten koste van Kazachstan opmaken voor het EK in Duitsland.

Slovenië

In groep H draaide Isaac Price de al geplaatste Denen een loer door te scoren in de 2-0 overwinning van Noord-Ierland. Slovenië is een verrassende deelnemer aan het EK. Het land staat pas op nummer 54 op de FIFA-wereldranglijst. De Slovenen eindigde met even veel punten als groepswinnaar Denemarken na een sterke campagne in een groep met nog Finland, Kazachstan, Noord-Ierland en San Marino. Door de winst tegen Kazachstan, het nummer 98 van de wereld, gaat het land voor het eerst sinds 2000 naar het EK. Op het WK van 2010 speelde de Slovenen voor het laatst op een groot toernooi.

Jan Oblak

De grootste naam bij Slovenië is ongetwijfeld die van Jan Oblak. De doelman van Atlético Madrid maakte al in 2012 zijn debuut voor de nationale ploeg en verzamelde al zestig caps voor zijn land. De dertigjarige doelman speelt al bijna tien jaar voor Atlético en heeft een marktwaarde van 35 miljoen euro. Opvallend toch dat één van de beste doelmannen ter wereld nu pas zijn eerste grote toernooi mag spelen.