De terugkeer van een voetbalglorie: Pakt Union SG dit jaar de titel?

In 2022 mocht het hoogste niveau van het Belgische profvoetbal een vergane voetbalglorie opnieuw verwelkomen. Union Sint-Gillis promoveerde namelijk na bijna vijftig jaar afwezigheid naar de Jupiler Pro League na hun kampioenstitel in tweede klasse.

Sindsdien doet de Brusselse club iedere voetbalfan met verstomming slaan. Union plaatste meteen haar voet naast alle grote clubs en eindigde in haar eerste twee seizoenen respectievelijk op een tweede en derde plaats. Ook in het seizoen 2023/2024 draait Union weer stevig mee aan de top. Lukt het deze keer wel om de felbegeerde titel te pakken? De gunfactor is alvast bij geen enkele andere club zo groot.

Herfstkampioen in de Jupiler Pro League

Union werd als eerste promovendus ooit meteen herfstkampioen in de Belgische eerste klasse, onder leiding van coach Felice Mazzu. Ei zo na schreven ze pas echt geschiedenis, maar ze grepen net naast de titel. Nochtans gingen ze met een serieuze voorsprong de play-offs in. De honger naar een eerste titel sinds 1935 was dan ook erg groot.

De Brusselaars speelden een bijna perfect seizoen met revelaties als Casper Nielsen, Teddy Teuma, Dante Vanzeir en Deniz Undav. Toch moesten ze telkens hun meerdere erkennen in Club Brugge. Op het allerlaatste moment verloren ze dan ook een cruciale wedstrijd, waardoor Blauw-Zwart uiteindelijk als eindwinnaar uit de bus kwam.

De bevestiging van Union SG

Het seizoen daarop beloofde alvast niet veel goeds voor Union. Dankzij hun ijzersterke prestaties kende de club een heuse leegloop. Onder meer sleutelspelers Undav, Nielsen en Kaoru Mitoma verlieten de club. Ook succescoach Mazzu zag zijn kans schoon om bij de buren uit Anderlecht aan de slag te gaan. Een keuze die hem later zuur zou opbreken. T2 Karel Geraerts nam het roer over.

Geen mens die op dat moment nog iets van Union verwachtte, maar als een duiveltje uit een doosje nestelden ze zich alweer steevast bovenaan in het klassement. Met Victor Boniface, Simon Adingra en Amani Lazare hadden ze prima vervangers voor hun vertrekkers gevonden en ook onder coach Geraerts liep alles gesmeerd.

In een van de spannendste slotspeeldagen in de geschiedenis van de Jupiler Pro League greep Union alweer net naast de titel. Ze werden derde, terwijl Antwerp zich tot kampioen kroonde. Union zette zich wel op de kaart van het Europese voetbal, want ze raakten maar liefst tot in de kwartfinales van de Europa League. Een ongelofelijke prestatie die hen nog alleen maar meer sympathie opleverde van de Belgische fans.

Supporters van Union SG

Speelt dit seizoen Union kampioen?

Dit seizoen begon alweer met hetzelfde liedje. Union kende zowaar nog een grotere leegloop dan het jaar voordien en deze keer konden ze ook op het eerste gezicht geen nieuwe toppers aantrekken. Voor analisten en voetballiefhebbers was het nu wel echt duidelijk: het sprookje van Union was afgelopen.

Toch veerde Union wonder boven wonder alweer recht. Coach Alexander Blessin, voorheen werkzaam bij KV Oostende, kwam in de plaats van Geraerts. Spelers als Mohamed Amoura en Cameron Puertas maken momenteel het mooie weer in het Dudenpark. Ook Europees behaalden de Brusselaars alweer mooie resultaten, met als kers op de taart een overwinning tegen Liverpool FC.

Union in de Champions' play-offs 2023/2024

Union zal ook alweer als leider aan de Champions' play-offs beginnen nadat ze op het moment van schrijven maar liefst 21 wedstrijden wonnen, 6 keer gelijkspeelden en amper 2 keer verloren. Union is daarmee de te kloppen ploeg en de topkandidaat om Antwerp FC op te volgen.