Wie is Norman Bassette, de 18-jarige Belg die verrassend uitkomt in de Franse Tweede Klasse?

Donderdag maakten we uitgebreid kennis met Enock Agyei, vandaag stellen we je voor aan Norman Bassette. Dat is een 18-jarige Belg die uitkomt voor het Franse SM Caen. Een ietwat verrassende carrièreverloop die we met plezier even uitlichten...

Wie is Norman Bassette?

Norman Bassette, voluit Norman Jaquy Bassette Van Acker, werd geboren op 9 november 2004 en is op moment van schrijven 18 jaar oud. De jonge kerel werd geboren in Aarlen, de hoofdstad van de Belgische provincie Luxemburg. Bassette werd opgeleid bij Sporting Charleroi, Bertrigeoise en KAS Eupen, maar trok in de zomer van 2020 naar de U19 Van Caen. Daar kon hij zijn marktwaarde opkrikken tot 300.000 euro.

SM Caen

Norman Bassette is met andere woorden bezig aan zijn derde seizoen bij de Franse tweedeklasser en maakte op 11 september 2021 zijn debuut voor de A-ploeg. In de met 1-2 verloren thuismatch tegen Pau FC kreeg de Belgische aanvaller vijf minuten speeltijd. Opvallend: Bassette was toen amper zestien jaar en één van de jongste debutanten ooit in de Ligue 2. Dit seizoen verzamelde de centrumspits reeds 46 speelminuten. Zo kreeg hij speeltijd tegen US Saint-Malo in de Coupe de France en tegen Amiens, Grenoble, Quevilly Rouen en Rodez in de Franse tweede klasse. Verder speelt hij voornamelijk met de B-ploeg van Caen.

Belgisch jeugdinternational

Norman Bassette is uiteraard een Belgisch jeugdinternational. Bij de U18 speelde hij maar liefst elf matchen en daarin scoorde hij drie keer. Zo scoorde hij tegen niemand minder dan Portugal, Nederland en Noord-Ierland. Bij de U19 was hij goed voor twee assists tegen Albanië. Norman Bassette, een naam die weinig mensen kennen, maar ééntje met een mooie toekomst voor zich!

Bassette scoorde met de Belgische U18 tegen Portugal:

Bij de jeugd van Caen scoorde Bassette al geregeld: 

Uiteraard gaat hij regelmatig met de Caen-fans op de foto: