Op weg terug: 2-voudig kampioen in 2010 nog in de Premier League, nu aan kop in 3de klasse

Portsmouth FC is geen onbekende naam in het Engels voetbal. De club die haar thuiswedstrijden afwerkt op Fratton Park en werd opgericht in 1898, werd ooit twee keer kampioen op het hoogste niveau en won ook twee keer de FA Cup, voor het laatst nog in 2008. De club degradeerde in 2010 echter uit de Premier League door financiële problemen. Enkele seizoenen later zouden ze zelfs wegzakken tot de League Two, de Engelse vierde (!) klasse. Tegenwoordig is 'Pompey' echter bezig aan haar comeback. Na de titel in 2017 in de League Two, staan ze nu op kop in de League One. Komend seizoen in de Championship?

Portsmouth FC League One FA Cup

Portsmouth FC werd opgericht in 1898 en won in haar clubgeschiedenis twee keer de landstitel op het hoogste niveau en twee keer de FA Cup. Tussen 2004 en 2010 speelde Portsmouth nog zeven seizoenen lang in de Premier League, maar sindsdien zakte het helemaal weg. Voornamelijk door financiële problemen, want zo degradeerden ze in 2013 zelfs naar de League Two, de Engelse vierde klasse. Daar zouden ze vier jaar lang verblijven, tot ze daar de titel pakten in 2017. Toch straf: Portsmouth speelde in het seizoen 2008/2009 nog in de UEFA Cup en speelde toen onder meer tegen AC Milan, Braga, Heerenveen en Wolfsburg. Een goede vier jaar later speelden ze in de Engelse vierde klasse. Gelukkig voor de fans van Portsmouth is de traditieclub op haar weg terug. Momenteel staan ze namelijk op kop in de League One, de Engelse derde klasse. Coach is er John Mousinho, niet te verwarren met José Mourinho.

Portsmouth FC op weg terug

In de League One is men ondertussen dertien speeldagen ver. Portsmouth staat momenteel aan de leiding en verloor nog geen enkele keer. Hun laatste vijf wedstrijden werden zelfs allemaal gewonnen. Met amper acht tegengoals hebben ze ook de beste defensie van de reeks. Vorig seizoen eindigde Portsmouth achtste in de derde klasse, maar nu lijken ze af te stevenen op de titel, of toch op zijn minst promotie. Dat zou betekenen dat we hen volgend seizoen (opnieuw) aan het werk zouden zien in de Championship. De vraag is: zien we de tweevoudige Engelse kampioen ooit nog terug in de Premier League? 'Bekende' ex-spelers zijn Jermaine Defoe, Ritchie De Laet, Anthony Vanden Borre, Karim Rekik, Asmir Begovic, Sol Campbell, Peter Crouch, Steve Foster, Glen Johnson, Brian Priske, Adam Webster en Kevin-Prince Boateng.

Portsmouth FC (bijnaam Pompey) speelde vijftien jaar geleden nog in de UEFA Cup tegen onder meer het AC Milan van Ronaldinho...

Een kijk op het stadion van Portsmouth:

Ook interessant