Wie is Johan Boskamp?

Johannes (Johan, Jan) Boskamp is een Nederlandse voetbalanalist en voormalig voetballer en trainer. Hij speelde het liefst als middenvelder. In België speelde hij bij RWDM en Lierse SK, twee clubs die hij later ook zou trainen. De Nederlander speelde in het jaar 1978 ook twee interlands voor Oranje. Nu is Boskamp vooral bekend als een voetbalanalist met een Rotterdamse tongval en veel versprekingen. 

Wie is Johan Boskamp?

Johan Boskamp of voluit Johannes Boskamp werd geboren op 21 oktober 1948 in Rotterdam. Zijn professionele voetbalcarrière begon hij dan ook bij de club van zijn hart, Feyenoord. Toch speelde hij zijn meeste wedstrijden voor RWDM in België. Nadien zal hij, vooral in België, trainer worden en na 2009 werd hij analist. Hij was vroeger vaak te zien in Extra Time.

Hoe oud is Johan Boskamp? 

Johan Boskamp zal in 2022 74 jaar worden. 

Op welke positie speelde Johan Boskamp? 

Hij speelde centraal op het middenveld. 

Bij welke jeugdclubs speelde Johan Boskamp? 

Op zevenjarige leeftijd begint hij te voetballen bij RVV HOV, totdat hij in 1965 de overstap maakt naar Feyenoord. Daar zal hij in 1966 zijn professioneel debuut maken op achtienjarige leeftijd. 

Bij welke clubs speelde Johan Boskamp? 

Boskamp begon zijn carrière bij Feyenoord, daar zal hij uiteindelijk 102 wedstrijden spelen in acht jaar tijd. Eén jaar wordt hij uitgeleend aan Holland Sport en vanaf 1974 komt hij naar België. In acht jaar RWDM zal hij uitgroeien tot een steunpilaar en een vaste waarde. Met de Brusselaars bereikte hij zelfs de halve finale van de UEFA Cup. Op 34-jarige leeftijd ging hij nog twee seizoenen voetballen bij Lierse. 

Was Johan Boskamp een goede trainer? 

Als trainer heeft Boskamp zeventien verschillende clubs getraind. Het begon in 1981 toen hij één jaar speler-trainer was bij RWDM. Nadien was hij ook nog trainer van Lierse, Beveren, Anderelecht, Kortrijk, Gent en Genk. Ook in het buitenland was hij even trainer. Zo trainde hij Dinamo Tblisi en de nationale ploeg van Georgië, maar ook in Koeweit  trainde hij de nationale ploeg en Kazma Sporting Club. Zelfs Engeland leerde hem in 2005 kennen toen hij één jaar coach was bij Stoke City. Zijn laatste opdracht als trainer was in 2009 bij KSK Beveren. 

Zijn grootste successen als trainer werden behaald bij RSC Anderlecht, daar werd hij driemaal landskampioen en won hij de supercup. Met Beveren wist hij in 1991 ook te promoveren naar de hoogste klasse van het Belgische voetbal en met KRC Genk won hij de Beker van België in 2000. In het buitenland kon hij alleen met Dinamo Tblisi een prijs pakken. 

Wat is de voorkeursvoet van Johan Boskamp? 

Bij voorkeur is Johan Boskamp rechtsvoetig. 

Is Johan Boskamp analist? 

Absoluut, in Nederland is hij vaak te zien bij Veronica Inside, maar ook in België was hij een graag geziene gast bij Extra Time

Schreef Johan Boskamp een boek? 

Hij schreef meerdere boeken, vijf om precies te zijn. Het begon met zijn autobiografie Johan Boskamp - Geen Gezeik en het eindigde in 2018 met de biografe Voetbal stelt niets voor. Zijn boek Boskamp - Leven met Feyenoord werd zelfs uitgeroepen tot Sportboek van het Jaar in 2017. 

Won Johan Boskamp de Gouden Schoen? 

In 1975 kreeg Johan Boskamp als eerste buitenlander ooit de Gouden Schoen. Daarnaast werd hij ook nog twee keer Man van het Seizoen. 

Speelde Johan Boskamp op een WK? 

Ja, hij speelde met Nederland zelfs de finale op het WK in 1978, maar die werd verloren. 

Won Boskamp prijzen als speler? 

Johan Boskamp werd driemaal kampioen in Nederland met Feyenoord en won één keer de KNVB Beker. Daarnaast werd hij in 1975 ook kampioen met RWDM in België. 

Heeft Johan Boskamp een favoriete club? 

De favoriete club van Boskamp is Feyenoord. Hij gaat zoveel mogelijk kijken naar de Rotterdammers. 

Wat is de passie van Johan Boskamp? 

Naast voetbal heeft Johan Boskamp een grote fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft zelfs een privecollectie en bezocht al diverse oorlogsplekken over de hele wereld. 

Hilarische versprekingen

Hieronder zie je een heerlijk filmpje vol met versprekingen van Johan Boskamp. Geniet mee van deze fantastische beelden!