Dit is de huidige stand in de Eerste Klasse B: wie staat er het beste voor, wie moet vrezen?

Ook de Eerste Klasse B is toe aan de winterstop. Momenteel staat Lierse aan kop van het klassement, op de voet gevolgd door Cercle Brugge. Wie maakt het meeste kans om te promoveren naar Eerste Klasse A, en wie moet vrezen voor degradatie naar de Amateurklasse?

Na de wijziging van het systeem van het Belgisch voetbal, zit het zo dat de Eerste Klasse B verdeeld wordt in 2 periodes. De 8 teams spelen 14 wedstrijden in periode 1, waarna in periode 2 de punten weer vanaf nul starten. De winnaar van periode 1 neemt het op tegen de winnaar van periode 2 voor de strijd om een plaats in Eerste Klasse A. 

De eerste periode zit er al een tijdje op en werd gewonnen door Beerschot-Wilrijk. Na een sterke reeks eindigden ze met 29 punten, 3 punten meer dan OH Leuven en 6 meer dan Cercle Brugge. Zij zijn dus al zeker van een plaats in de finale.

De tweede periode is nu in volle gang. Na 6 wedstrijden is er bijna niks meer te merken van de stand van periode 1, alles is door elkaar geschud doordat elke ploeg opnieuw met nul punten startte. Lierse (5e in periode 1) leidt met 12 punten, Cercle volgt met 11 punten. Met nog 8 wedstrijden te spelen is er nog enorm veel mogelijk, al lijkt de strijd om de periodetitel toch te gaan tussen de twee koplopers. Beerschot-Wilrijk is weggezakt naar een 5e plaats, en ook Roeselare is onherkenbaar. 

De ploeg die zakt naar Amateurklasse wordt bepaald door de punten van de twee periodes op te tellen. De 4 minste ploegen spelen play-off 3 om zo te bepalen wie afzakt. Voorlopig staan Roeselare, Union, Westerlo en Tubeke er het slechtst voor. Zij moeten vrezen voor een degradatie.