Wie is Matte Smets, 19-jarige Belgische verdediger van STVV met een verleden bij KRC Genk?

Matte Smets is een negentienjarige verdediger van Sint-Truiden die mogelijk voor zijn seizoen van de doorbraak staat in de Jupiler Pro League. Vorig seizoen kreeg hij onder Hollerbach al zijn kans in de driemansverdediging, maar nu moet hij bevestigen onder nieuwe coach Thorsten Fink. De 19-jarige Belg werd opgeleid bij KRC Genk, maar werd daar vreemd genoeg te licht bevonden. Tijd om hem wat beter te leren kennen!

Wie is Matte Smets STVV?

Matte Smets werd geboren op 4 januari 2004 en is op moment van schrijven negentien jaar oud. De rechtsvoetige centrale verdediger zette zijn eerste stapjes bij Bilzerse VV, maar trok al in 2010 naar de jeugdopleiding van KRC Genk. Daar zou hij uiteindelijk acht jaar vertoeven, om in de zomer van 2018 transfervrij naar provinciegenoot Sint-Truiden te trekken. Zijn debuut in de Jupiler Pro League maakte Smets op 7 oktober 2022, toen hij drie minuten voor tijd inviel op het veld van Antwerp. Zijn eerste basisplek was thuis tegen Zulte Waregem (2-0 zege) op 27 december 2022. Vanaf speeldag 26 van het afgelopen seizoen miste hij negen wedstrijden op rij geen enkele minuut! Benieuwd of hij onder nieuwe coach Fink ook voluit zijn kans krijgt in de verdediging!

Matte Smets contractverlenging STVV

Raar, maar waar: Matte Smets was nog nooit jeugdinternational van ons land. Ondanks zijn jonge leeftijd en zijn marktwaarde van één miljoen euro, speelde hij geen enkele wedstrijd voor de Belgische jeugdploegen. Indien hij zich bij STVV kan doorzetten, zou het ons niet verbazen dat daar binnenkort verandering in komt. Smets speelt bij STVV met het rugnummer zestien en heeft er een contract tot 30 juni 2026. Begin deze zomer verlengde hij er zijn contract. “Ik ben heel blij met deze contractverlenging. Van in het begin voel ik het vertrouwen van de andere spelers en het bestuur. De sportieve staf heeft me kansen gegeven en de supporters sloten me dadelijk in de armen. Ik voel me thuis bij STVV, en daarom is het altijd mijn wens geweest om mijn contract hier te verlengen. Ik kijk ernaar uit om veel minuten te maken komend seizoen. Samen met de ploegmaats en de supporters hoop ik veel sportieve hoogtepunten te beleven in ons jubileumseizoen", klonk het begin juli 2023.

Het talent van Matte Smets viel ook al in het buitenland op:

Scoren voor STVV deed Matte Smets nog niet, al kwam hij er tegen Cercle Brugge dichtbij: