OPVALLEND! 10 Europese grootsteden die geen club hebben op het hoogste niveau (bv. Namen)

Er zijn heel wat steden in Europa die, gezien hun inwonersaantal, toch over een erg succesvolle voetbalclub beschikken. Hierbij denken we spontaan aan TSG Hoffenheim uit de Duitse stad Hoffenheim die ongeveer 3.200 inwoners telt en het Italiaanse FC Südtirol dat afgelopen seizoen erg dicht bij promotie naar de Serie A kwam. In schril contrast staan de tien clubs in deze lijst. Dit zijn de grootste steden uit de tien beste Europese voetbalcompetities die geen club in eerste klasse kunnen afleveren. 

Grootste steden zonder eerste klasse club

De Engelse vertegenwoordiger in deze lijst is Plymouth uit het Zuid-Westen van Engeland. Plymouth Argyle mag na promotie vanaf volgend seizoen aantreden in de Championship, de tweede klasse dus. Voor Spanje moeten we naar Cartagena, waar de gelijknamige voetbalclub in de Segunda División vertoeft. De grootste stad in de lijst, Bonn, situeert zich tussen Keulen en Frankfurt, maar kan in tegenstelling tot deze twee geen professionele voetbalclub op poten zetten. Tarante is een prachtige stad aan de Ionische kust, maar de lokale voetbalclub speelt slechts op het derde niveau. Om de grote vijf competities af te sluiten gaan we naar Frankrijk waar we, ondanks de hoge populatie, Canet Roussillon FC uit Perpignan slechts op het vierde niveau terugvinden.

Union Namur

Ooit bekend als Namur Football Club, maar tegenwoordig heet de beste voetbalclub uit de stad Namen 'Union Namur'. In het seizoen 2008/09 speelde UR Namur, zoals ze toen heetten, nog in de tweede klasse van het Belgisch voetbal, maar sindsdien heeft de club heel wat degradaties en promoties meegemaakt. Afgelopen seizoen eindigden ze tweede in Tweede Nationale en promoveert Union Namur zo dus naar Eerste Nationale, de Belgische derde klasse met andere woorden. Sinds oktober 2022 staat de Fransman Cédric Fauré aan het roer van 'Les Merles'. Fauré heeft een verleden als speler van Union Saint-Gilloise en Royal Antwerp FC.

Drama voor Groningen

Een andere opvallende naam in de lijst is die van de Nederlandse club FC Groningen. Na 23 opeenvolgende jaren in de Eredivisie degradeert de club uit het noorden van Nederland naar de Keuken Kampioen Divisie. Naast het slechte spel op het veld is er achter de schermen bij 'de Trots van het Noorden' ook heel wat mis. Het kwam zelfs zover dat de wedstrijd tussen Groningen en Ajax uitgesteld moest worden door aanhoudende bekertjes en rookbommen op het veld. De resterende duels werden dan ook zonder publiek afgewerkt.

Bekijk hieronder hevige beelden van de wedstrijd Groningen - Ajax.