LEGENDE! Ex-JPL-sterkhouder hangt op 37-jarige leeftijd voetbalschoenen aan de haak na het WK

Het is definitief. Bryan Ruiz hangt zijn voetbalschoenen aan de haak. De 37-jarige ex-sterkhouder van KAA Gent verlengt zijn contract bij LD Alajuelense niet en stopt met voetballen. Voor de mensen die hem niet (goed) kennen, stellen we hem hieronder graag nog even kort voor.

Bryan Ruiz

Bryan Ruiz kende zijn jeugdopleiding bij LD Alajuelense, de club uit zijn thuisland waar hij nu ook voetbalt. In juli 2006 trok de Costa Ricaan naar Gent voor een half miljoen euro. Bij de Buffalo's zou Ruiz drie jaar lang vertoeven en er 96 matchen spelen. Daarin was hij goed voor 31 goals en 22 assists, indrukwekkend. In 2009 kocht FC Twente hem over voor 5,5 miljoen euro, daar zou hij spelen onder Michel Preud'homme en meerdere prijzen pakken. Nog eens twee jaar later, versierde hij alweer een knappe transfer. FC Fulham legde mar liefst twaalf miljoen euro op tafel. Later zou de aanvallende middenvelder, die ook als flankaanvaller speelde, nog bij PSV, Sporting CP en Santos FC voetballen. Op 37-jarige leeftijd houdt hij het nu voor bekeken. Peter Olayinka, die andere ex-Gent-speler, kende helaas minder succes bij de Buffalo's.

Costa Rica

Bryan Ruiz is een echte volksheld in Costa Rica. Hij speelde maar liefst 143 matchen voor het Centraal-Amerikaanse land en zou 2 WK's meemaken. Zijn ultieme droom is om straks ook opgesteld te worden in Qatar, want Costa Rica kwalificeerde zich voor het WK en zit er in een poule met Spanje, Japan en Duitsland. Bryan Ruiz heeft er een schitterende carrière opzitten en het WK kan straks de kers op de taart zijn. Bryan Ruiz is één van de duurste uitgaande transfers van KAA Gent, terwijl Franko Andrijasevic inkomend heel wat kostte!

FC Twente

Er staat ook een afscheidswedstrijd gepland tegen een ex-club van hem. Niet KAA Gent, maar wel FC Twente. "Die club zit in mijn hart", vertelt één van de beste spelers die de Tukkers ooit gekend hebben. Opvallend: de WK-finale vindt één dag voor de geplande afscheidswedstrijd van de clublegende plaats. "We behaalden vier titels in twee jaar, terwijl Twente in de geschiedenis slechts twee bekers had gewonnen. Dus het was iets indrukwekkends. Ik had zoveel vertrouwen in mijn spel en mijn teamgenoten met mij. Ik ging het veld op en vroeg om de bal, de teamgenoten gaven me de bel. Wat ik heb meegemaakt was indrukwekkend en Twente zit in mijn hart.", aldus de ex-Buffalo.

Hieronder zien we een compilatie van Bryan Ruiz bij FC Twente, de club waar hij straks dus een afscheidsmatch zal tegen spelen.

Ook interessant