Ex-JPL-spits en topschutter uit Engeland vervangt mogelijk Openda bij Lens ... scoorde tegen RSCA!

Ken jij Chuba Akpom nog? De kans dat deze naam nog een belletje doet rinkelen, is eerder klein. De Engelse spits speelde in het voorjaar van 2018 namelijk zestien wedstrijden voor het bescheiden STVV, waar hij zes keer scoorde, maar geen monden deed openvallen. Nadien keerde hij terug naar zijn moederclub Arsenal, om vervolgens een opvallende carrière tegemoet te gaan. Nu wordt hij volgens Belgisch sportjournalist Sacha Tavolieri genoemd bij Lens als vervanger van Loïs Openda, die zo goed als zeker naar RB Leipzig vertrekt voor maar liefst 43 miljoen euro, waarvan Club Brugge ook nog een graantje zal meepikken.

Chuba Akpom transfer Lens

Met het nakende vertrek van Belgische spits Loïs Openda, is Lens volop op zoek naar een vervanger. Daarbij zijn ze uitgekomen bij ex-STVV-spits Chuba Akpom, die bij Championship-club Middlesbrough vorig seizoen maar liefst 28 keer wist te scoren. Hij werd dan ook topschutter van de Engelse tweede klasse. Helemaal geen slecht rapport dus! En dat terwijl hij in de Jupiler Pro League eerder onder de radar bleef...

Wie is Chuba Akpom?

Chuba Akpom is een 27-jarige spits en voormalig Engels jeugdinternational met een marktwaarde van twaalf miljoen euro. Sinds medio 2020 komt hij uit voor de Engelse tweedeklasser Middlesbrough, al werd hij twee seizoenen geleden uitgeleend aan zijn ex-club PAOK Saloniki. Vorig seizoen kreeg hij volop zijn kans bij Middlesbrough en dat rendeerde, hij werd namelijk topschutter in de Championship. Wat een contrast met zijn eerste seizoen in de Championship. In het seizoen 2020/2021 kon hij namelijk maar vijf keer scoren in 38 matchen, wat zijn uitleenbeurt aan PAOK verklaarde.

STVV

Akpom speelde maar liefst elf jaar voor van Arsenal, maar kreeg nooit een echte kans in de A-ploeg. Bij The Gunners zou hij amper 236 speelminuten verzamelen. Hij werd tijdens zijn Arsenal-periode dan ook vaak uitgeleend. Brentford, Coventry City, Nottigham Forest, Hull City, Brighton én STVV zijn allemaal ex-clubs van hem. In januari 2018 slaagde de Kanaries erin om de Engelse spits te huren van Arsenal en dat loonde. In zestien matchen scoorde hij zes keer, waaronder tegen Anderlecht de winning goal en ook tegen Royal Antwerp FC twee keer.

PAOK en Middlesbrough

In de zomer van 2020 keerde Akpom terug naar Arsenal, maar hij zou verkocht worden aan de Griekse topclub PAOK Saloniki. Daar zou hij twee jaar vertoeven, één keer kampioen worden, één keer de beker winnen én 29 goals maken. Middlesbrough had genoeg gezien en kocht hem over. Met succes zo blijkt! Akpom werd met 28 goals topschutter in de Championship, maar zijn team Middlesbrough verloor in de halve finale van de play-offs van Coventry en wist zo net niet te promoveren.

Chuba Akpom scoorde op Boxing Day nog een hattrick tegen Wigan:

Ook interessant