Bosman-arrest viert verjaardag: Top 5 'gratis' transfers

Het Bosman-arrest, de uitspraak uit 1995 waardoor spelers na afloop van hun contract transfervrij zijn en kosteloos kunnen worden overgenomen, is donderdag precies 21 jaar oud. De regel heeft een hoop teweeg gebracht in de voetbalwereld, omdat de machtpositie van spelers door deze regel is gegroeid ten opzichte van de clubs. Wij hebben de vijf 'grootste' spelers die gratis vertrokken op een rij gezet:

5. Michael Ballack van Bayern München naar Chelsea

Chelsea wist grote clubs als Manchester United en Real Madrid af te troeven in de strijd om de Duitse middenvelder Michael Ballack. Ballack was de grote man in München tussen 2002 en 2006, maar besloot om zijn contract niet te verlengen. Chelsea sloeg zijn slag en Ballack speelde uiteindelijk 105 wedstrijden voor 'The Blues'. 

4. Andrea Pirlo van AC Milaan naar Juventus

Na een periode van Pirlo bij AC Milaan besloot de clubleiding dat de destijds 32-jarige Pirlo te oud zou zijn. Zijn contract werd niet verlengd en Juventus sloeg zijn slag. Het nam de Italiaanse regisseur over, met succes. Pirlo speelde vier seizoenen voor de 'Oude Dame' en werd vier keer landskampioen.

3. Robert Lewandowski van Borussia Dortmund naar Bayern München

Lewandowski toonde zich bij Dortmund een echte superspits. Met 76 doelpunten in 135 wedstrijden was de interesse van Bayern er al snel. In eerste instantie werd een bod van Bayern afgewezen, waarna Lewandowski besloot zijn contract uit te dienen en transfervrij te vertrekken. Lewandowski is op dit moment onomstreden bij de Duitse recordkampioen.

2. Paul Pogba van Manchester United naar Juventus

Opnieuw een slimme zet van Juventus, dat in 2012 Paul Pogba transfervrij oppikte vanuit Manchester. Pogba kwam weinig aan spelen toe onder Sir Alex Ferguson en wilde vertrekken. Juventus pikte hem op en de Fransman ontpopte zich tot een van de beste middenvelders van de wereld. In de zomer van 2016 kocht Manchester United Pogba terug voor het recordbedrag van 105 miljoen euro. 

1. Zlatan Ibrahimovič van Paris Saint-Germain naar Manchester United

Ibrahimovič vertrok in de zomer van 2016 transfervrij richting Manchester United. De Zweedse superster had bij PSG alles gewonnen wat er te winnen viel en zocht naar een nieuwe uitdaging. Samen met recordaankoop Pogba moet hij United leiden naar het succes dat de club altijd gewend is geweest.