Wie speelt de Supercup tegen Antwerp en wanneer vindt deze plaats?

De Belgische Supercup is een jaarlijkse traditie en de officiële opener van het nieuwe (Belgische) voetbalseizoen. Het gaat om een wedstrijd tussen de Belgische landskampioen en de Belgische bekerwinnaar. In 2020 ging deze wedstrijd niet door omwille van corona, maar vanaf 1990 werd de Supercup elk jaar afgewerkt in juli. Dit jaar zal deze plaatsvinden op zondag 23 juli. De vraag is natuurlijk: wie wordt de tegenstander van Antwerp nu zij de dubbel hebben gepakt? 

Wie speelt de Belgische Supercup?

Zoals gezegd is de Belgische Supercup een finale tussen de Belgische landskampioen en de winnaar van de Croky Cup. Antwerp won afgelopen weekend naast de beker ook de titel, waardoor het de historische dubbel heeft te pakken. Uiteraard wordt het concept van de Supercup dan wat bijgeschaafd. De tegenstander van de Great Old wordt de verliezer van de bekerfinale, in dit geval KV Mechelen. De Supercup wordt op die manier een heruitgave van de Croky Cup-finale, waar Antwerp eerder won van KV Mechelen met 0-2. Genk eindigde als vice-kampioen, maar treedt op die manier niet in de Supercup aan. Wel de 'lucky loser' KV Mechelen.

Waar en wanneer vindt de Belgische Supercup plaats?

In 2023 zal de Belgische Supercup plaatsvinden op zondag 23 juli, om 18u. Een concrete datum of aanvangsuur is nog niet gekend, maar wellicht zal dit de zondag zijn. Een week later start het nieuwe seizoen al. De wedstrijd vindt plaats in het stadion van de landskampioen. Of met andere woorden: de Belgische Supercup wordt dit jaar op de Bosuil gespeeld. Opvallend: zowel Stamnummer 1 als Malinwa wonnen nog nooit de Supercup. Het wordt dus sowieso een primeur.

Wie won al het vaakst de Belgische Supercup?

De recordwinnaar van de Belgische Supercup is Club Brugge met zeventien stuks op twintig deelnames, slechts drie keer verloren ze deze 'finale'. Vorig jaar haalde blauw-zwart het van Croky Cup-winnaar KAA Gent, en een jaar eerder van KRC Genk, telkens na 90 minuten. Het jaar ervoor, in 2020, vond de Supercup niet plaats omwille van corona. Indien deze wel zou plaatsgevonden hebben, zou deze zijn doorgegaan tussen Club Brugge (kampioen) en Antwerp (bekerwinnaar). 

Worden er verlengingen gespeeld bij de Supercup?

Belangrijk om te weten: indien de match na 90 minuten op een gelijkspel eindigt, dan wordt meteen overgegaan naar strafschoppen. Verlengingen zijn er niet. De Belgische Supercup wordt in één match beslist, er is geen terugwedstrijd.

Antwerp won eind april de Beker van België en was toen al zeker van deelname aan de Supercup op zondag 23 juli 2023.

Ook interessant