IN VERVAL! Franse ex-topclub degradeerde en staat nu allerlaatste in Ligue 2 met ... -1 punt(en)

AS Saint-Étienne, het was ooit de trots van het Franse voetbal. Tussen 1957 en 1981 werd de Franse club tien keer kampioen en won het zes keer de beker. Bekende oud-spelers zijn Didier Zokora, Pierre-Emerick Aubameyang, Kevin Mirallas, Ricky van Wolfswinkel, Laurent Blanc, Blaise Matuidi, Dimitri Payet, Michel Platini, Kurt Zouma en Stéphane Ruffier. Hun stadion biedt plaats aan 42.000 toeschouwers, maar t genwoordig is de club met een fanatieke aanhang in verval, een triestig verhaal. Ook Rubin Kazan kent een gelijkaardig verhaal.

Saint-Étienne

Laat ons beginnen bij vorig seizoen. Saint-Étienne kende een zwakke jaargang en eindigde derde laatste, wat ervoor zorgde dat ze barrages moesten spelen tegen tweedeklasser Auxerre. Er werd thuis met penalty's verloren en er barstte een echte hel los. De fans van de Franse club waren razend en bestormden het veld met Bengaals vuur. Ze hadden dit dan ook nooit zien aankomen. Saint-Étienne was de jaren ervoor regelmatig actief in Europa en speelde al achttien jaar opeenvolgend in de Ligue 1.

Puntenaftrek

Saint-Étienne degradeerde dus en moest het nieuwe seizoen in de Ligue 2 zelfs met -3 punten beginnen. Het wangedrag en geweld van de supporters bij de degradatie was zo erg dat de bond besliste om hen te straffen. Ondertussen zijn we vier speeldagen ver en Saint-Étienne kon nog altijd niet winnen. Twee keer werd gelijkgespeeld en twee keer werd verloren. Het dieptepunt: afgelopen weekend tegen Le Havre, 0-6 verlies. Ex-Gent-speler Operi scoorde twee keer in een duel dat geteisterd werd door rode kaarten. Saint-Étienne pakte maar liefst drie keer rood en staat zo nog altijd onderin in de Ligue 2 met -1 punt(en). Voor het tweede seizoen op rij een degradatie voor groen-wit? Zo ver is het nog niet, maar het is toch een opmerkelijk verhaal.

saint etienne in verval

Ook interessant