Alles over het WK voetbal 2026: gastlanden, deelnemers, speelsteden, stadions en datum loting poules

De Wereldbeker in Qatar loopt stilaan op z'n einde en dus beginnen wij al - excuseer daarvoor - uit te kijken naar de volgende editie. Het WK voetbal in 2026 belooft een knaller te worden. Dat wordt een samenwerking tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Kom hier alles te weten over het WK in 2026.

Gastlanden: waar wordt het WK 2026 gespeeld?

In 2022 deed de Verenigde Staten ook al eens een gooi naar het binnenhalen van een WK. Toen eindigde het land als tweede, achter Qatar. Dit keer is het met Mexico en Canada wel gelukt. Normaliter kwalificeren gastlanden zich rechtstreeks voor het desbetreffende WK. 

WK 2026 speelsteden

Het WK is dus verspreid over drie landen en kent zestien speelsteden. In de VS wordt er gespeeld in Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York/New Jersey, Philadelphia, San Francisco en Seattle. Waar in Mexico de steden Guadalajara, Mexico City en Monterrey centraal staan. In Canada wordt er gevoetbald in Toronto en Vancouver. 

WK 2026 deelnemers en datum loting

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Wereldbeker zullen er in 2026 48 landen deelnemen. Dat is een pak meer dan het huidige aantal van 32. In totaal zullen we dus 80 wedstrijden te zien krijgen. De poulefase zal bestaan uit zestien groepen waar telkens drie landen zullen worden ingedeeld. Althans, dat was het oorspronkelijk gecommuniceerde plan. Gianni Infantino, baas van de FIFA, is na het WK in Qatar nog niet helemaal overtuigd van het plan om slechts drie landen per poule in te delen. De loting voor de poulefase van het WK in 2026 staat eind 2025 gepland.

Waar wordt de finale van het WK 2026 gespeeld?

De finale van het WK in 2026 zal gespeeld worden in Noord-Amerika, in New York/New Yersey. De match wordt gespeeld in het MetLife Stadium, waar de New York Giants en de New York Jets hun matchen afwerken. Het stadion heeft een capaciteit van 82.500 toeschouwers. 

WK 2026 stadions

Op het WK in 2026 zal in volgende stadions gespeeld worden: SoFi Stadium (Los Angeles), Mercedes-Benz Stadium (Atlanta), Estadio BBVA (Guadalupe), Levi's Stadium (Santa Clara), MetLife Stadium (New Jersey), Estadio Akron (Guadalajara), AT&T Stadium (Arlington), BMO Field (Toronto), Lincoln Financial Field (Philadelphia), NRG Stadium (Houston), Gillette Stadium (Foxborough), Lumen Field (Seattle), BC Place (Vancouver), Hard Rock Stadium (Miami), Arrowhead Stadium (Kansas City), Estadio Azteca (Mexico City).

Estadio BBVA Bancomer

Het mooiste stadion is ongetwijfeld het Estadio BBVA Bancomer Dat is de thuishaven van CF Monterrey, de ex-club van Vincent Janssen. Het stadion werd gebouwd in 2015, met een capaciteit van 53.500 toeschouwers, maar heeft vooral een erg mooie setting! Achter het stadion zie je namelijk een enorme berg liggen, dat zelfs in het stadion door de supporters te zien is. Gewoonweg prachtig!

monterrey stadion wk 2026 el estadio bbva

Een ruimere voorstelling van de thuishaven van CF Monterrey:

Ook interessant