Ex-JPL-club staat als promovendus bovenaan in 2e Nationale met 24/24, zijn ze op de weg terug?

Wie herinnert zich RAEC Mons nog? De Henegouwse club speelde in een niet zo ver verleden nog in onze Belgische eerste klasse. Spelers als Jérémy Perbet, Tim Matthys en Wamberto speelden ooit voor het rood en wit uit Bergen. De Waalse club speelt voorlopig in Tweede Nationale in Wallonië, nadat ze vorig seizoen kampioen werden in Derde Nationale. Daarnaast hebben ze ook nog eens 24 op 24 gepakt, wat hen aan de leiding brengt in hun reeks (net zoals een andere ex-JPL-club die op haar weg terug is).

RAEC Mons 

Royal Albert Elisabeth Club de Mons werd opgericht in 1910 en kreeg het stamnummer 44. De club speelde zowat haar hele bestaan in Derde Klasse tot er in 2000 een opmars kwam. Les Dragons (dat is de bijnaam van de club) speelde daarna twee seizoenen in Tweede Klasse alvorens de club haar debuut maakte in Eerste Klasse tijdens het seizoen 2002/2003. Het sprookje duurde echter maar drie seizoenen waarna ze terug zakten naar Tweede Klasse. Daar werden ze na één seizoen direct terug kampioen, maar na wéér drie seizoenen degradeerde rood en wit weer naar Tweede Klasse. Na nogmaals twee jaar in Tweede Klasse gezeten te hebben, maakt de club voor de derde keer haar opwachting in Eerste Klasse, maar voor de derde keer degradeert Mons na drie seizoenen.

RAEC Mons Failliet

Na de laatste degradatie in het seizoen 2013/2014 komt de club in financiële problemen. Na nog één jaar in Tweede Klasse wordt de club in 2015 failliet verklaard door de ondernemingsrechtbank. Nadat de toenmalige voorzitter geen geld meer wilde pompen in de club. De stad Bergen besliste om een fusie aan te gaan met RUS Genly-Quévy 89. De fusieclub zou wel in het Stade Charles Tondreau blijven voetballen zoals het altijd gedaan heeft onder de naam Royal Albert Quévy-Mons. Later verandert de naam van de club opnieuw naar Renaissance Mons 44.

Huidig seizoen Renaissance Mons 44

De Henegouwers staan dus zoals eerder gezegd met 24 op 24 op kop. Ze slikten amper twee doelpunten en konden al achttien keer scoren. Als captain bij Les Dragons zien we ook een oude bekende terug, want niemand minder dan Alessandro Cordaro is er aanvoerder. Twee weken geleden zette Mons nog een énorme stap vooruit in de strijd om de titel in dit nog jonge seizoen. De Henegouwers wonnen met 0-2 van Rochefort, de eerste achtervolger. Zaterdag volgt al opnieuw een topaffiche, dan speelt de club tegen een andere ex-club uit de Jupiler Pro League, namelijk AFC Tubize. Wie weet zien we rood en wit wel snel terug op het profniveau. Vorig seizoen werden ze nog kampioen in Derde Nationale!