Heel jammer ... 10 vroegere topclubs die helemaal ten onder gegaan zijn, mét Bordeaux

Het voetbal evolueert razendsnel. Enkele ploegen die vroeger meespeelden voor de grote prijzen, moeten nu vechten om terug op het hoogste niveau te geraken. Alexander Blessin degradeerde afgelopen seizoen met Genoa, dat interesse toont in Eupen-spits Smail Prevljak, maar de club heeft maar liefst negen landstitels op zijn palmares staan. Alleen Juventus, AC Milan en Inter Milan doen beter in Italië. Genoa is tevens ook de oudste club van Italië.

Traditieclubs verdwijnen 

Het grootste deel van de vroegere topclubs kennen we allemaal. Echter een opvallende naam in het lijste is Pro Vercelli. De 119 jaar oude Italiaanse club heeft maar liefst 7 landstitels, maar speelt nu op het derde niveau. Het is zonde dat zulke traditieclubs het onderspit moeten delven tegen clubs met financieel grotere middelen. Terugkeren op het hoogste niveau nadat je als club gedegradeerd bent, het is er weinigen gegeven. Voormalige Europese topclub Nottingham Forrest, dat enkele dagen geleden de komst van ex-Gent en Liverpoolspeler Taiwo Awoniyi aankondigde voor een recordbedrag, slaagde er pas na 23 jaar in om terug te keren naar de Premier League. 

Voormalige topploegen in lagere divisies

Er staan enkele verrassende namen in dit lijstje van voormalige topclubs, die niet meer aantreden op het hoogste niveau: Saint-Étienne, Genoa, 1. FC Nürnberg, Admira Wacker, Pro Vercelli, Girondinds de Bordeaux, Sunderland, Sheffield Wednesday, Blackburn Rovers en Rubin Kazan.