JAMMER! 119 jaar oude Italiaanse traditieclub met 7 landstitels kwijnt nu weg in ... 3e Klasse

Clubs die in de vroege stadia van het ontstaan de ene prijs na de andere in de wacht sleepten maar daarna volledig van het toneel verdwenen, we zouden ze niet te eten willen geven. Heel vaak zie je ze later bengelen in de lagere regionen van het voetbal. Denk maar aan een Kaiserslautern, dat nu wel volledig op de weg terug is. Maar een ander groot voorbeeld is zonder enige twijfel Pro Vercelli, zevenvoudig kampioen van Italië.

Pro Vercelli 

Pro Vercelli is een van de oudste clubs van Italië. Oorspronkelijk in 1892, maar de voetbaldivisie startte pas vanaf 1903. Al vroeg boekten ze heel wat successen, met zeven landstitels. De professionalisering en opkomst van teams uit sterke industriële steden was voor hen echter de doodsteek. In 1934-35 speelden ze voor het laatst op het hoogste niveau van Italië. Tot op de dag van vandaag hebben slechts zes clubs meer landstitels op hun naam: Juventus, Inter, AC Milan (dat jaagt op Charles De Ketelaere), Genoa, Torino & Bologna.

Serie C

2011-2012 was historisch voor de club met legendarisch witte truitjes: ze wisten voor het eerst in 64 jaar nog eens promotie af te dwingen naar de Serie B. Dat liedje duurde helaas maar één jaar. Enkele jaren nadien lukte dat nog eens, maar ook toen hielden ze het maar twee jaar vol. Zelfs met Italiaanse legende Alberto Gilardino aan het roer lukte dat niet. Afgelopen seizoen werden ze zevende, waardoor ze promotie play-offs mochten spelen. Verder dan twee matchen kwamen ze helaas niet: ze werden uitgeschakeld door Juventus U23, waar met Koni De Winter een potentiële toekomstige Rode Duivel aan de aftrap stond.

Pro Vercelli 7 keer kampioen in Italië, nu in Serie C

Ook interessant