Vandeweghe snapt Club-fans niet: "Klappen voor Sterchele die zich in de vernieling reed, blijft vreemd"

Maandag verscheen er een interview van columnist Hans Vandeweghe in De Morgen. Hij had het over de transfer van Mats Rits van Club Brugge naar Anderlecht. Een opvallende passage was het stukje omtrent zijn rugnummer 23. Hans Vandeweghe verdiepte zich even in het verhaal rond François Sterchele en vind het vreemd dat de Club Brugge-fans nog altijd klappen in de 23ste minuut.

Hans Vandeweghe Mats Rits

Eerst en vooral liet Vandeweghe zich uit over het sportieve zelf. "De transfer van Mats Rits is de nieuwe Belgische voetbalrealiteit: wat Club niet meer wil, kan Anderlecht nu krijgen. Voorwaar uniek, hoe Club een speler van drie titels in vijf jaar, een dertiger die nog een jaar of vijf mee kan, zo maar laat gaan, en dan nog naar Anderlecht. Eerder deze week verscheen ergens een interview met Rits, er was wel wat te bespreken natuurlijk. Bijvoorbeeld die controversiële keuze voor Anderlecht en de historische rivaliteit tussen de twee clubs. Rits maakte zich er vanaf met de melding dat hij nooit meer rivaal was van Anderlecht dan van welke andere club. En dat hij paars wel gewend was, want hij was opgeleid bij Beerschot."

Rugnummer 23 Mats Rits

Vervolgens ging het over de keuze van Mats Rits voor het rugnummer 23, waar de Club Brugge-fans fel op reageerden gezien het verleden met Francois Sterchele. Hans Vandeweghe: "In dat interview kwam ook zijn rugnummer ter sprake. Hij had gekozen bij Anderlecht voor 23. Oeioeioei, zei de journalist, daar is een aantal Club-fans niet blij mee. 23, als u het niet weet moet u dat weten, was het rugnummer van ene François Sterchele."

hans vandeweghe mats rits sterchele

Vervolgens ging Vandeweghe dieper in op het gegeven François Sterchele en de reden waarom hij nu nog altijd herinnerd wordt: "En dan nog, zegt u? Inderdaad, ja. Alleen is die François Sterchele tot cultheld van Club Brugge gepromoveerd in 2008. Niet omwille van die 31 wedstrijden en zijn elf goals, ook niet omwille van de prijzen, want Club won in die tijd niks. Eerder omwille van zijn crash tegen 200 per uur om drie uur ’s nachts, op 100 kilometer van zijn huis, 48 uur voor hij een wedstrijd had."

mats rits hans vandeweghe francois sterchele 23

Ten slotte laat Hans Vandeweghe weten dat hij het bizar vindt dat er nu nog altijd geklapt wordt in het Jan Breydelstadion in de 23ste minuut: "Club heeft het nummer 23 teruggetrokken, zoals dat heet. Hoe Jan Breydel nu al vijftien jaar lang bij minuut 23 applaudisseert, voor iemand die zichzelf en zijn veel te rappe Porsche in de vernieling heeft gereden, het blijft vreemd. Aan Sterchele had Mats Rits nu even niet gedacht toen hij 23 koos en daarom hebben enkele onverlaten hem beticht van heiligschennis. Zijn verdediging was nochtans duidelijk. Hij wilde nummer 26 maar Colin Coosemans had die al, daarom had hij 23 genomen. Dat was tenslotte het nummer van Michael Jordan."

sterchele club brugge 23 hans vandeweghe

Hans Vandeweghe Antwerp lelijkste kampioen

Toen Antwerp vorig seizoen volop meedeed in de titelstrijd, pakte Hans Vandeweghe toen ook al uit met een zéér controversiële uitspraak:

Hans Vandeweghe Antwerp lelijkste kampioen in jaren

Hans Vandeweghe in Villa Sporza

De Vlaamse sportjournalist staat gekend als iemand die geen blad voor de mond neemt en soms stevig uit de hoek komt. Bij de openingswedstrijd van het WK tussen Qatar en Ecuador zat hij samen met Imke Courtois, Karl Vannieuwkerke en Youri Mulder in de studio van Sporza. "Hij is echt irritant", zagen we onder andere voorbijkomen over Hans Vandeweghe. Voetbalflitsen bundelde enkele tweets: