Bizar? JPL-coach bezorgt Osasuna ruime analyse over Club Brugge: "Daar liggen de kansen!"

De Spaanse krant Beria had een uitgebreid interview met Jonas De Roeck, coach van Westerlo, naar aanleiding van de Conference League-wedstrijd tussen Osasuna en Club Brugge. Hij gaf een ruime analyse over blauw-zwart en benoemde tegelijk hun sterktes én zwaktes.

Jonas De Roeck Osasuna-Club Brugge

De Roeck sprak zich eerst en vooral uit over de sterktes van Club Brugge. "Technisch gezien is Club een 'goede en agressieve' ploeg. Deila heeft de ideale spelers om zijn gevarieerde spel te brengen. Ze voetballen vaak langs achter uit en nemen vaak grote risico's, maar Deila geniet van dat spel. In het begin hanteerde Deila meestal het 4-2-3-1-systeem, maar omdat de flanken zo agressief zijn, blijven alleen de twee centrale verdedigers over en blijft de defensieve middenvelder hangen om de dekking te verzorgen.", klinkt het. Eerder deze maand verloor Westerlo nog met 0-1 van blauw-zwart na een goal van de veelbesproken Igor Thiago.

"Wat hun manier van spelen betreft; ze proberen de tegenstander pijn te doen vanaf de vleugels. Vleugelspelers willen van buiten naar binnen spelen, met de bedoeling de flankverdedigers de hele lijn afgaan. Dat doen ze vooral met Tajon Buchanan, die op de rechterflank speelt, omdat de linksback Maxim De Cuyper minder opkomt. Als het hen niet lukt, gebruiken Antonio Nusa en Andreas Skov Olsen hun vaardigheden in het onderlinge duel.", aldus de Westerlo-coach.

De Roeck weet natuurlijk dat Club ook  centraal zéér sterk aan de bal is. "Hans Vanaken is een zeer intelligente speler. Als het team moeite heeft met het creëren van spel, komt hij de bal lager op het veld vragen. Sinds Ferran Jutgla geblesseerd is, zijn Igor Thiago of Roman Yaremtcuk de spitsen van de ploeg. Er is geen groot verschil tussen hen qua type spel. Ze bewegen zich allebei goed in de zestien, en daarbuiten helpen ze het team bij het creëren van de acties.". Igor Thiago zelf gaf onlangs nog een uitgebreid interview bij Het Nieuwsblad.

Jonas De Roeck zwaktes Club Brugge

Waar sterktes zijn, zijn natuurlijk ook altijd zwaktes. En die heeft blauw-zwart volgens de Westerlo-coach wel, zij het dan in de verdediging. “De twee centrumverdedigers Brandon Mechele en Jorne Spileers zijn sterk, maar missen een beetje mobiliteit. En als Club de bal verliest, staat Onyedika vaak alleen op het middenveld. Daarom is het snel bewegen van de bal essentieel voor Osasuna", klinkt het bij De Roeck, die ook mogelijkheden ziet voor de Spaanse ploeg als ze hoog druk zetten. "Dankzij Vanaken en Thiago kan Club de lange bal spelen om onder die druk uit te komen. Mechele voelt zich niet goed aan de bal en als de druk goed is, kan Osasuna de bal heel hoog terughalen, omdat Brugge de neiging heeft om risico's te nemen in het begin van de match."

Tenslotte duidt Jonas De Roeck dé beste spelers bij Club Brugge aan. Met andere woorden de spelers die Osasuna het meest in de gaten moet houden. "Vanaken en Skov Olsen zijn de meest invloedrijke spelers in het team. Als Skov Olsen fit is, heeft hij het niveau om de sprong naar een sterkere competitie te maken. Ik zou het werk van doelman Simon Mignolet ook niet onderschatten", besluit de Westerlo-coach. Een wel heel uitgebreide analyse!

Westerlo ging begin augustus met 0-1 onderuit tegen Club Brugge.