Ooit 3x kampioen met Club, nu MOTM met 2 goals in WK-kwalificatiematch tegen Kirgizië

Had jij er nog een idee van waar Dion Cools momenteel voetbalt? We moeten toegeven, het is geen gemakkelijke quizvraag. Nadat de 27-jarige verdediger begin 2020 voor één miljoen euro van Club Brugge naar het Deense Midtjylland trok, zou hij nog uitgeleend worden aan Zulte Waregem en transfervrij vertrekken naar het Tsjechische Jablonec. Sinds begin dit jaar komt Cools echter uit voor het Thaise Buriram United. De verdediger is ook international van Maleisië en daar kroonde hij zich donderdag tot man van de match tegen Kirgizië!

Dion Cools

Dion Cools werd op 4 juni 1996 geboren in Kuching (Maleisië). Zijn moeder heeft namelijk Maleisische roots. Toch werd Cools, mede door zijn Belgische vader, opgevoed en opgeleid in ons land, respectievelijk bij Tempo Overijse, RSC Anderlecht en OH Leuven. Bij OHL zette Cools zijn eerste stapjes als profvoetballer en het was Club Brugge dat het jonge talent dan ook in juli 2015 wegplukte. Cools zou er drie keer kampioen worden en 106 wedstrijden voor het eerste elftal spelen. Vooral in het seizoen 2017-2018 was Dion Cools er een vaste waarde. Zo stond hij negentig minuten op het veld in de kampioenenmatch tegen Standard Luik (1-1), Toch was hij niet even geliefd bij de supporters en in januari 2020 mocht de toen overbodige Cools verkassen naar het Deense Midtjylland.

Midtjylland

Bij de Deense topclub zou de rechtervleugelverdediger één keer de beker winnen en één keer de titel pakken. Na zo'n vijftig matchen voor Midtjylland werd hij uitgeleend aan Zulte Waregem. Dat was echter maar tijdelijk, want het Tsjechische Jablonec besloot hem in de zomer van 2022 transfervrij op te pikken. Dat avontuur was echter van korte duur. Cools zou er slechts tien wedstrijden spelen en na een half seizoen alweer vertrekken. Dit keer naar Buriram United, dé meest dominante club van Thailand. Zo zou de halve Belg alleen maar actief zijn op het Aziatisch continent.

Buriram United

Buriram United is een Thaise voetbalclub die speelt in het I-Mobile Stadion met een capaciteit van 30.000 toeschouwers. De club werd reeds acht keer kampioen en geldt op dit moment als één van de meest succesvolle clubs van haar land. Cools speelde een belangrijke rol in de meest recente titel. Hij stond quasi elke match in de basis en zijn ploeg werd met twee vingers in de neus kampioen. Buriram United won afgelopen seizoen trouwen de treble na ook nog winst van de Thaise FA Cup en League Cup. Hoewel men in België niet altijd overtuigd was van Dion Cools' kwaliteiten, prijkt hij toch al met tien prijzen op zijn erelijst. Straffe prestatie!

Dion Cools Maleisië

Zoals gezegd ligt de roots van Cools zijn moeder in Maleisië. Hoewel de verdediger minuten maakte voor de Belgische U18, U19 en U21, koos hij ervoor om uit te komen voor het eerste elftal van Maleisië. Niet onlogisch, want bij de Rode Duivels zou hij wellicht nooit één cap verzamelen. Een goede keuze van Dion Cools, want de inwoners zijn gek van hem en hij kon er al negentien caps verzamelen. Hij stond al vijf keer als aanvoerder in de basis en donderdag werd hij zelfs verkozen tot man van de match in de WK-kwalificatiematch tegen Kirgizië! Begin januari 2024 neemt Cools trouwens met Maleisië deel aan de Asian Cup. Daar zit men in en poule met Zuid-Korea, Jordanië en Bahrein. Iets om in de gaten te houden...

Maleisië-Kirgizië

Net zoals altijd stond Dion Cools bij Maleisië donderdag ook in de basis tegen Kirgizië. De WK-kwalificatiematch verliep allerminst voorspelbaar. Na zeven minuten bracht de ex-Club Brugge-verdediger zijn land op voorsprong en werd een makkelijke zege voorspeld. Toch bleek dat niet het geval te zijn, want Kirgizië scoorde tussen de 42ste en 57ste minuut drie keer. Bij een 1-3 achterstand leek Cools, die toen al met een gele kaart achter zijn naam stond, een pijnlijke nederlaag te lijden met Maleisië. Maar niks leek minder waar, want het werd alsnog 4-3 voor de thuisploeg. In de 77ste minuut scoorde Cools de 3-3, terwijl een landgenoot het winnende doelpunt lukte in de 93ste minuut. Twee goals als verdediger, dan word je terecht verkozen tot man van de wedstrijd. Bekijk hieronder een interview van de halve Belg na de wedstrijd:

Dion Cools is een echte publiekslieveling in zijn land, nu nog meer na zijn heldenrol tegen Kirgizië. Cools is dan ook met voorsprong de meest waardevolle speler in de selectie van Maleisië:

Dion Cools mag in januari met Maleisië deelnemen aan de Asian Cup:

Ook interessant