Wie is Rayane Bounida, ex-talent van Anderlecht en nu bij Ajax?

Rayane Bounida is een jonge Belg van Ajax Amsterdam. De aanvallende middenvelder viert op 3 maart 2024 zijn achttiende verjaardag, want hij werd geboren in het jaar 2006. Vorig jaar speelde hij nog bij RSC Anderlecht, maar daar konden ze hem niet houden. Bounida is eveneens een Belgisch jeugdinternational en dus een potentiële Rode Duivel. Tijd om hem nog wat beter te leren kennen!

Wie is Rayane Bounida?

Rayane Bounida is een Belgisch toptalent en voormalig kapitein van de U17 van ons land. In september van dit jaar maakte hij zijn debuut voor de U18: in vier matchen trof hij drie keer raak. Na zijn zestiende verjaardag in 2022 trok hij transfervrij naar Ajax Amsterdam, waar ze een patent hebben op het aantrekken van jonge talenten. Anderlecht wilde hem een profcontract aanbieden, maar daar ging de middenvelder niet op in. Momenteel komt Bounida bij Ajax uit voor de U18. Bounida is een aanvallende middenvelder die ook op de flank kan spelen. Aangezien hij slechts 1,62 meter groot is, kan hij zich makkelijk voorbij zijn tegenstanders dribbelen. Dat is dan ook één van zijn grootste kwaliteiten. Helaas snijdt dat mes aan twee kanten: Bounida is laat matuur en zal dus wellicht pas op latere leeftijd debuteren voor het A-elftal.

Bounida in actie bij Ajax:

Van Anderlecht naar Ajax

Bounida heeft op jonge leeftijd al meer dan 400.000 volgers op Instagram en reeds een deal met sportgigant Nike. Hij werd al op achtjarige leeftijd bekend toen hij compilatiefilmpjes van zichzelf op YouTube deelde toen hij aan het dribbelen was. In 2019 dook hij op in een reclamespot van Eden Hazard voor hun Mercurial-voetbalschoen. Voorlopig is het nog wachten op de grote doorbraak, maar de kans dat die er ooit komt, is groot.

Al op jonge leeftijd ging Rayane Bounida viraal op internet:

Bounida is 'the next big thing' en wordt een mooie toekomst voorspeld. Zeker als Belg zijnde zullen we wellicht nog veel mooie dingen van hem zien bij - wie weet - de Rode Duivels. In het verleden was Bounida nog aangesloten bij Let's Play, het makelaarskantoor waar ooit Wouter Vandenhaute bij betrokken was. Aan die samenwerking kwam echter een einde toen Bounida een transfer naar Ajax Amsterdam wilde forceren. Op zestienjarige leeftijd kon Bounida een deal van drie seizoenen tekenen bij Ajax, maar paars-wit zou enkel achterblijven met een opleidingsvergoeding.

Wouter Vandenhaute vond het als Anderlecht-voorzitter natuurlijk erg spijtig dat Rayane Bounida de club verliet:

Is Rayane Bounida een Belg?

Jazeker, Rayane Bounida werd op 3 maart 2006 geboren in Vilvoorde en opgeleid bij respectievelijk KFC Vilvoorde, OH Leuven en RSC Anderlecht. Voor de Belgische U16 speelde hij maar liefst zestien wedstrijden en daarin scoorde hij vier keer. Zo scoorde hij onder meer tegen Denemarken, Engeland en Hongarije. Zoals hierboven vermeld groeide hij inmiddels door tot de Belgische U18. Binnen enkele jaren een Rode Duivel? De weg is nog lang, maar met zijn talent bestaat die kans zeker. Toch moeten we opletten, want Bounida heeft ook Marokkaanse roots. Zij zouden de talentvolle middenvelder dus ook ooit kunnen oproepen.

Rayane Bounida idool Nouri

De voornaamste reden voor de overstap van Rayane Bounida naar Ajax was Abdelhak Nouri, de Ajacied die in 2017 tijdens een oefenmatch werd getroffen door een hartaanval en blijvende hersenschade opliep. "De sleutel in de transfer van Rayane naar Ajax was Abdelhak Nouri. We zijn vrienden met zijn familie. De familie van Abdelhak heeft ons uitgelegd hoe het is om bij Ajax te spelen", liet Marwana (de broer van Rayane Bounida) weten. Mo Nouri, de broer van Abdelhak Nouri, begeleidt Bounida ook in Amsterdam. "Net zoals de familie Bounida Appie kende, wisten wij wie Rayane was. We hadden geen contact, maar volgden elkaar vanop afstand. Appie herkende veel van zichzelf in de filmpjes van Rayane, die de hele wereld over gingen. Mijn broer genoot echt van die beelden en zei elke keer: wat is die jongen goed!", aldus Mo Nouri.

“Dit moet gewoon zo zijn. In de familie Bounida zien wij de Belgische familie Nouri. Er zijn zó veel parallellen. In het veld, maar ook daarbuiten lijkt Rayane op Appie. Voor 99 procent zie ik dezelfde dingen: Rayane is ook een uitzonderlijke voetballer en een verbinder. We geloven dat Allah dit zo voor ons heeft geschreven. En wij proberen er nu het beste uit te halen.”, klinkt het verder. In de jeugdelftallen van Anderlecht speelde Bounida trouwens net als Nouri met het rugnummer 34. Op zijn Instagram deelde Bounida eind 2020 zelfs een foto bij een muurschildering van Nouri. De man is zijn grote idool. Mooi van de ex-Anderlecht-speler dat hij het grote geld van Barcelona, Manchester City en PSG op die manier aan zich liet voorbijgaan.

Appie is de grote voetbalidool van Bounida:

Ook interessant