20 goals in 31 matchen voor SK Beveren: wie is Thierno Barry, de 20-jarige topschutter uit 1B?

Thierno Barry werd afgelopen seizoen topschutter in de Challenger Pro League. Op de Pro League Awards werd hij ook verkozen tot speler van het seizoen in de Eerste Klasse B. Helaas greep de 20-jarige aanvaller met SK Beveren net naast promotie naar de Jupiler Pro League. Maar wie is dit Frans goudhaantje verder? Hoog tijd om Barry wat beter te leren kennen.

Wie is Thierno Barry?

Thierno Barry werd geboren op 21 oktober 2002 en is op moment van schrijven twintig jaar oud. De boomlange centrumspits, hij is maar liefst 1,95 meter groot, is afkomstig uit Lyon en heeft de Franse nationaliteit. Tot en met 2021 speelde hij voor de jeugd van SC Toulon, een club uit de Franse vierde klasse. Vorig jaar trok hij transfervrij naar FC Sochaux, waar hij uitkwam voor de B-ploeg. SK Beveren slaagde er in juli 2022 in om hem gratis binnen te halen en dat bleek een succes te zijn. Barry speelt er met het rugnummer 29 en is op dit moment al 1,3 miljoen euro waard. Zijn contract werd op 31 maart 2023 opengebroken.

Thierno Barry topschutter Challenger Pro League

Thierno Barry speelde afgelopen seizoen 31 competitiewedstrijden, waarin hij goed was voor twintig doelpunten en vijf assists. In de promotie play-offs voor de Jupiler Pro League scoorde hij bijvoorbeeld zes keer in tien matchen. Helaas was dat niet voldoende voor promotie, want RWDM deed net iets beter. Zijn gemiddelde dit seizoen: één doelpunt om de 127 minuten. Enkele van zijn knapste prestaties: twee goals tegen Lierse Kempenzonen, twee goals en een assist tegen Jong Genk, en een goal en assist tegen Beerschot. In de Challenger Pro League werd hij dan ook gemakkelijk topschutter. Enkel Mickaël Biron (RWDM, 16 goals) en Lucas Stassin (Anderlecht, 15 goals) kwamen ietwat in de buurt.

Dieumerci Mbokani

Bij SK Beveren speelt trouwens ook Dieumerci Mbokani. Barry kan veel leren van de Congolese aanvaller. "Het is goed om met hem samen te trainen. Hij heeft veel ervaring en speelde in de grootste competities. Daar wil ik ook ooit spelen. Nu leer ik zo veel mogelijk van hem op training. Ook geeft hij me tips.", aldus Thierno Barry na Mbokani's komst. Wist jij dat hij onlangs trainde met een shirt van Club Brugge? Het is zeker geen gekke gedachte dat hij binnenkort meedraait aan de top van het Belgisch voetbal...

Hier zien we één van zijn heerlijke goals voor SK Beveren:

Ook interessant