Stand van zaken in 1e amateur: wie speelt volgend jaar profvoetbal in 1B en wie degradeert?

Bij Voetbalflitsen kijken we maar al te graag naar de standen van de lagere reeksen uit ons land, zo maakten we al een artikel over de wel zeer opvallende transfer van ex-Rode Duivel Geoffrey Mujangi Bia naar Mandel United, de laatste uit Eerste Nationale. Diezelfde reeks nemen we vandaag eens onder de loep. Welke teams maken nog aanspraak op de titel en promotie naar de Challenger Pro League, en welke clubs moeten opletten voor degradatie? 

Patro Eisden titel Eerste Nationale

Patro Eisden Maasmechelen, de club van trainer Stijn Stijnen, lijkt de te kloppen ploeg voor de titel. De Limburgse club maakte het in de Croky Cup landskampioen Club Brugge al enorm lastig, want ze moesten pas na verlengingen de duimen leggen voor blauw-zwart. Een stugge ploeg, die vorig jaar een licentie kreeg voor 1B, en waarschijnlijk er dit jaar ook één zal krijgen. De kans dat de paars-witte club volgend jaar dus volgend jaar in 1B speelt, is zeer groot, zeker als je weet dat de eerste drie clubs die een licentie op zak hebben, zullen promoveren (dit komt door de competitiehervorming in 1B van twaalf naar zestien clubs). Ook nummer twee Club Luik kreeg vorig jaar een licentie, en dus ziet de situatie voor hen er ook rooskleurig uit. Voor de derde stijger blijft het koffiedik kijken welke club (met licentie) het hoogst eindigt. Ook Jong KAA Gent maakt nog een reële kans op promotie. Een licentie aanvragen kan nog tot midden februari.

Mandel United troosteloos laatste

Ook onderin gebeuren er interessante dingen. Mandel United probeerde zich deze winter wel te versterken, maar heeft een wereldwonder nodig om niet te zakken. Met een doelpuntensaldo van maar liefst -42 en met slechts tien punten bengelt het helemaal onderin. De laatste drie clubs zakken allemaal, terwijl nummer zeventien zijn vel nog moet proberen redden via een eindronde. Onderaan het klassement is het verschil echt miniem, dus hier is zeker nog niks beslist. Volgend jaar zal het aantal ploegen in Eerste Nationale ook herleid worden van twintig naar achttien. 

Check hieronder zeker de volledige stand!

Kijk hier naar een prachtige documentaire over Patro Eisden Maasmechelen, een club in opmars en waarschijnlijk volgend jaar te zien in 1B!

Ook interessant