5 titels in 6 jaar en de dubbel: club die in UECL werd uitgeschakeld door RSCA dominant in eigen land

BSC Young Boys Bern is één van de meest succesvolle clubs van Zwitserland. Young Boys werd maar liefst vijf keer kampioen in de afgelopen zes jaar en kon in totaal al zestien keer de titel grijpen.. Enkel in 2022 deed FC Zürich nog beter. Extra opmerkelijk: geel-zwart won dit jaar ook de Beker van Zwitserland, waardoor de club net als Antwerp de dubbel pakt. Jawel, Young Boys is de club die in augustus vorig jaar werd uitgeschakeld door RSC Anderlecht in de laatste voorronde van de Conference League. Achteraf gezien een knappe prestatie van paars-wit!

Young Boys dubbel

De drie meest succesvolle clubs van Zwitserland zijn respectievelijk Grasshoppers Zürich, FC Basel en Servette FC (waar Chris Bedia met een Charleroi-verleden nu vertoeft). Vooral FC Basel was tussen 2007 en 2017 tien jaar lang heer en meester, met negen titels op tien jaar tijd. Hoewel ze dit jaar nog knap de halve finale in de Conference League bereikten, gaat het hen in de eigen competitie minder voor de wind. Hun laatste titel dateert al van zes jaar geleden en dat is mede te danken aan de opkomst van BSC Young Boys. Zij namen de macht over en werden vijf keer kampioen in de afgelopen zes jaar.

Dominant in Zwitserland

Young Boys pakte onlangs haar zestende titel van Zwitserland en won ook de Beker van Zwitserland, goed voor de dubbel. Terwijl een titel voor hen de laatste tijd evident lijkt, is het dat lange tijd niet geweest. Toen YB in 2018 kampioen werd, was dat de eerste keer in 32 jaar tijd. De Zwitsers hoefden dus niet zo lang te wachten als Royal Antwerp FC in België, maar toch half zolang. Young Boys eindigde de vijftien jaren ervoor meestal wel in de top vier, maar kampioen worden lukte hen lange tijd niet. 

Young Boys Anderlecht Conference League

BSC Young Boys was eind augustus trouwens de tegenstander van RSC Anderlecht in de laatste voorronde van de Conference League. Paars-wit won in Zwitserland met 0-1 na een doelpunt van Hannes Delcroix. De terugwedstrijd in het Lotto Park eindigde dan weer op 0-1 voor de Young Boys, waardoor er verlengingen en strafschoppen aan te pas kwamen. Paars-wit won uiteindelijk de penaltyreeks met 3-1 en mocht naar de groepsfase van de Conference League. Geen Europees voetbal voor de Young Boys, maar dus wel de dubbel, een verhaal dat je wat kan vergelijken met de Great Old. In de Zwitserse competitie lieten ze onder meer FC Basel, Servette, Zürich en Luzern achter zich. In 36 wedstrijden wonnen ze 21 keer, scoorden ze 82 keer en gingen ze amper vier keer onderuit. Het maakt het extra knapper dat Anderlecht hen vorig jaar wist uit te schakelen in Europa, zeker als je weet dat paars-wit zelf een teleurstellend seizoen kende in de Jupiler Pro League!

De Young Boys-fans staan echter gekend als zéér fanatiek. Het zal je dan ook niet verbazen dat ze het in Brussel erg bont maakten...

Zoals we het wel graag zien: de Anderlecht-fans die de sfeer verzorgden in Bern: