Wie is Rafik Belghali, de Belgische Algerijn van Lommel met 6 goals en 3 assists als rechtsachter?

Heb jij al van de naam Rafik Belghali gehoord? Als je een echte volger bent van de Challenger Pro League, dan ongetwijfeld wel. De Belgische Algerijn van Lommel SK kent dit seizoen namelijk zijn echte doorbraak en mag gezien worden als één van de revelaties in 1B. Tijd om hem wat beter te leren kennen, net zoals we eerder deden met Joseph Nonge Boende.

Wie is Rafik Belghali?

Rafik Belghali werd geboren op 7 juni 2000 en is op moment van schrijven twintig jaar oud. Hoewel hij geboren werd in Leuven, heeft hij ook Algerijnse roots. In België werd hij opgeleid bij STVV, PSV, Lierse SK Zulte Waregem en Lommel SK. Het was dan ook bij die laatste club dat hij de laatste jaren van zijn jeugdopleiding kende en zijn debuut maakte voor de eerste ploeg. Belghali is een rechtsachter met scorend vermogen, zo werd al meermaals duidelijk.

Debuut voor Lommel SK

Rafik Belghali maakte zijn debuut voor Lommel SK op 7 maart 2021, tegen Club NXT mocht hij toen achttien minuten invallen. Belghali was toen amper achttien jaar oud en zou dat seizoen ook nog in de basis staan tegen Deinze en Seraing. Vanaf het seizoen 2021/2022 werd hij een vaste basispion en zou hij meteen 27 wedstrijden spelen. Vorig seizoen kon hij één keer scoren, maar dit seizoen is hij helemaal aan het doorbreken. In zeventien competitiewedstrijden scoorde hij al zes keer en gaf hij ook drie assists. Op die manier is de rechtsachter één van de meest beslissende spelers in 1B, en al zeker in het verdedigende compartiment.

Transfer?

Belghali heeft een marktwaarde van 700.000 euro, speelt met het rugnummer 17 en heeft nog een contract bij Lommel SK tot en met de zomer van 2024. De kans is groot dat verschillende clubs reeds interesse in hem toonden, en dan kijken we vooral naar ploegen uit de Jupiler Pro League. Het is natuurlijk ook nog mogelijk dat de Limburgers promoveren naar 1A. Lommel won vijf matchen op een rij en daarin scoorde Belghali drie keer. Lommel is opgerukt naar een vierde plek en staat op amper vijf punten van leider Beerschot.

Belgische Algerijn

Belghali heeft de dubbele nationaliteit. Hij werd geboren in Leuven en bezit een Belgisch paspoort, maar heeft ook Algerijnse roots door zijn ouders. Daarom koos hij er voor om voor de Algerijnse nationale ploeg uit te komen. Zo werd hij al opgeroepen voor de U23 van Algerije. Maar alles kan nog veranderen natuurlijk.

Belghali scoorde dit seizoen onder meer tegen de beloften van Genk: 

Dit seizoen scoorde hij nog deze onwaarschijnlijke goal: 

App Store: App Store Link

Play Store:Play Store Link