Rasta's en Reggae? 1ste Nationaler met diepe schulden vindt opvallende investeerders uit... Jamaica!

Het is geen vreemd beeld meer in het Belgisch voetbal: een club in de schulden die buitenlandse investeerders aantrekt om er weer bovenop te komen. Denk maar aan Beerschot, Standard, Oostende, Virton en onlangs Olympic Charleroi. Een opvallende club die we ook in dat rijtje kunnen zetten is Eerste Nationaler URSL Visé. De Waalse ploeg vond onlangs investeerders uit Jamaica om financiele problemen te doorstaan.

URSL Visé

Visé, Wezet in het Nederlands, ligt op de grens van Vlaanderen, Wallonië en de Nederlandse provincie Limburg. De voetbalclub werd oorspronkelijk opgericht als Union Saint-Brigitte Football Club in 1927. Een jaar later werd het deel van de Belgische voetbalbond met als stamnummer 1352. Enkele naamsveranderingen later werd het in 1952 Union Royale Sports Lixhe-Lanaye. Dit zou zo blijven totdat CS Visé in 2015 failliet werd verklaard en de club hun stadion in Visé overnam. Op 1 juli 2016 was Union Royale Sportive Lixhe Visé geboren. URSL Visé wist drie opeenvolgende promoties af te dwingen en klom zo van de Eerste Provinciale in Luik naar Eerste Klasse Amateurs (nu Eerste Nationale), waar het al vier seizoenen in de middenmoot eindigde. 

URSL Visé Jamaica

De snelle opwaardse beweging en de corona-jaren liggen hoogstwaarschijnlijk aan de basis van de schulden waarin Visé zich deze zomer bevond. Voorzitter Guy Thiry werd dus genoodzaakt investeerders te vinden om URSL Visé levend te houden. Eind augustus 2023 werd de club gekocht door de Phoenix All Star Academy, een jeugdacademy met als doel talenten uit Jamaica profvoetballer te maken. Visé zou als springplank worden gebruikt om de Jamaicaanse talenten kansen te geven en te slagen in Europa. Volgens Thiry zal de selectie versterkt worden met een tiental Jamaicanen. Best opvallend!

Bekijk hieronder hoe de overwinning van Visé tegen Lommel in de beker gevierd werd:

App Store: App Store Link

Play Store:Play Store Link