Anderlecht-fans DOOR HET DOLLE HEEN na MOTM-prestatie van jeugdspeler: "Koning van deze wereld"

Anderlecht speelde zaterdagmiddag tegen KV Mechelen en ze konden de drie punten terug meenemen naar Brussel. Paars-wit won met 1-3 dankzij goals van Mario Stroeykens en Fábio Silva. De 18-jarige Mario Stroeykens viel in na de rust en kon de wedstrijd helemaal keren. Hij scoorde twee keer en zo kon RSC Anderlecht dan toch winnen. Na de eerste helft waren ze enorm kwaad op Wesley Hoedt. Uitgerekend hij werd gewisseld voor Mario Stroeykens. Voetbalflitsen bundelde enkele lovende tweets:

Tweets Stroeykens KV Mechelen-Anderlecht

'In youth we trust'. Dat is de leuze die we bij Anderlecht wel vaker horen. Topspelers zoals Youri Tielemans, Leander Dendoncker en Romelu Lukaku, die als een koning onthaald werd in Milaan na zijn recente transfer naar Inter, werden allemaal opgeleid in Neerpede. Ook nu zit de jeugdwerking van RSCA allesbehalve stil. Zo worden een hoop nieuwe toptalenten klaargestoomd voor het eerste elftal, waaronder 18-jarige Belg Mario Stroeykens. Maar wie is hij nu eigenlijk?

Wie is Mario Stroeykens?

Mario Stroeykens, bijgenaamd Super Mario, is een 18-jarige aanvallende middenvelder uit de jeugdopleiding van Anderlecht, die al twee jaar aan de bak is bij het eerste elftal. In 2012 werd hij door RSCA weggeplukt bij zijn jeugdclub Toekomst Relegem. Hij beschrijft zichzelf als 'een libero in het aanvallende compartiment, die snel en fysiek is en die uitblinkt door zijn creativiteit in de laatste 30 meter'. Zijn talent bleef niet onopgemerkt door U19-coach Sonck, onder wie hij onder andere met Genk-talent Oyen, die voor zijn fantastische prestaties bij de U19 recent voor de U21 van Jacky Mathijsen werd opgeroepen, de sterren van de hemel speelde. Hij was in slechts negen wedstrijden al goed voor vier goals en een assist. Geen onaardige cijfers voor een 18-jarige!

Zijn debuut in 1A

Op 15 januari 2021 liet toenmalig Anderlecht-coach Vincent Kompany een nog maar 16-jarige Mario Stroeykens debuteren in 1A. In minuut 85 mocht hij invallen voor Paul Mukairu in een verloren wedstrijd aan de Kehrweg tegen KAS Eupen. Toch was Kompany meteen onder de indruk door het talent van zijn youngster en hij zei in hem een toekomstig Rode Duivel te zien. Vervolgens mocht hij ook in de twee daaropvolgende competitiewedstrijden tegen Charleroi en Zulte Waregem invallen. Verder dat seizoen kwam hij nog één keer aan de bak bij de A-ploeg, in een bekerwedstrijd tegen RFC Luik. Het seizoen daarop speelde hij acht wedstrijden bij de hoofdmacht van RSCA.

Mario's broer Mathieu

Dat voetballen in het DNA van de familie Stroeykens zit, is duidelijk. Ook de twee jaar oudere broer van Mario, Mathieu Stroeykens, doorliep de jeugdreeksen van Anderlecht. Bij de selectie van de eerste ploeg geraakte hij, in tegenstelling tot zijn broer, nooit. Vorig seizoen werd de jonge keeper zelfs aan de deur gezet door paars-wit omdat ze niet genoeg potentieel in hem zagen. Momenteel is hij nog steeds op zoek naar een nieuwe profclub. De kans dat we de twee broers ooit samen bij Anderlecht zullen zien spelen is miniem. Op de KDB-cup in 2018 toonde een toen nog maar 13-jarige Stroeykens al wat hij waard was.

In de wedstrijd tegen PSG stond hij meteen aan het kanon voor paars-wit, onder toeziend oog van Manchester City-coach Pep Guardiola.