VIRTUEEL: deze beloftenploegen spelen volgend seizoen in 1B, 1ste en 2de nationale

Voor de beloften is dit misschien wel het belangrijkste seizoen ooit. Er mogen veertien ploegen van de profclubs in 1B en in de amateurreeksen geïntegreerd worden. De verdeling is als volgt: vier ploegen mogen in 1B aantreden, vier ploegen mogen in Eerste Nationale aantreden en zes ploegen mogen in Tweede Nationale meedoen. Wie in welke reeks terecht komt, hangt af van de rangschikking in de U21-competitie. Bij de beloften zijn er twee reeksen: een reeks A en een reeks B.

Kanshebbers voor 1B

Enkel ploegen die in reeks A uitkomen maken kans op 1B. Alle topclubs willen uiteraard hun ploeg in 1B krijgen, maar de plaatsten zijn duur. Enkel de vier eerste ploegen mogen de overstap maken. Voorlopig lijken de eerste en tweede plaats al vast te liggen met Genk en Anderlecht. Voor plaats drie en vier wordt het een spannende strijd tussen Club NXT, Standard en Gent. Deze ploegen zijn de grootste kanshebbers om te mogen promoveren naar 1B.

Beloften ploegen die stijgen of zakken van reeks

Uit de beloften reeks B zullen de twee eerste ploegen promoveren naar de A reeks, op dit moment zijn dat Beerschot en Eupen. Ploegen zoals Mechelen, Antwerp, Cercle Brugge, Zulte Waregem en Sint-Truiden moeten een tandje bijsteken in reeks A, want de twee laatste ploegen moeten degraderen naar reeks B.

Prijskaartje voor beloftenploegen

Om te mogen deelnemen moeten de clubs natuurlijk wel een bedrag betalen. Voor 1B wordt de prijs om zich mogen inschrijven geschat op één à anderhalf miljoen euro. De vier clubs die met hun U23 in Eerste Nationale terechtkomen, betalen elk 125.000 euro, de zes clubs die met hun beloften in de Tweede Nationale zullen spelen, ­tellen elk 100.000 euro neer. Sint-Truiden, Oostende, Eupen en Kortrijk hebben al laten weten dat ze niet van plan zijn om hun beloften te integreren in de amateurreeksen. Er zullen dus ook ploegen uit de B-reeks geïntegreerd worden in de nationale reeksen.

Klassement beloften

Ook interessant