Een onwaarschijnlijk sprookje: Europese club pakt eerste titel ooit, in 2016 nog in Derde Klasse!

Een echt sprookje uit Polen. Velen onder jullie zullen nog nooit gehoord hebben van RKS Rakow Czestochowa. Het is nochtans de nieuwe kampioen van Polen en het liet ploegen als Lech Poznan en Legia Warsaw achter zich. Dit is zeker niet het strafste omtrent deze titel. Wel dat de club amper zes jaar geleden nog uitkwam in de Poolse Derde Klasse. Deze zomer spelen ze zomaar kwalificatiewedstrijden voor de Champions League. Leer hieronder de nieuwe Poolse kampioen wat beter kennen.

Raków Czestochowa eerste titel ooit

Raków is een club uit Polen met de clubkleuren rood-blauw. De Poolse club is nu ook officieel kampioen. Met nog twee speeldagen te gaan hebben ze een voorsprong van acht punten op hun grootste concurrent doorheen het seizoen: Legia Warsaw. In 2017 promoveerde de club van Derde naar Tweede Klasse en twee jaar later naar de hoogste divisie in Polen. Daar hield het sprookje niet op: in hun tweede en derde seizoen op het hoogste niveau wonnen ze onmiddelijk de Poolse beker. In hun vierde seizoen zijn ze nu de verdiende kampioen en zullen ze komende zomer kwalificatiematchen spelen voor de Champions League. Een prachtig verhaal en ze zullen zeker en vast de geschiedenisboeken ingaan. 

Raków Czestochowa feitjes

Er zijn nog heel wat toffe feitjes die we je niet willen onthouden omtrent deze romantische club. De eigenaar die in 2014 overnam had meteen een strak plan en begon niet zomaar geld door ramen en deuren te gooien. In 2016 stelde hij zelfs een leerkracht aan als coach van het team. Maar uiteindelijk liep het allemaal zo goed af voor de kersverse kampioen uit Polen. Benieuwd of we de club volgend seizoen in de groepsfase van het kampioenenbal zullen zien...

Tegenstander Gent Conference League

Raków Czestochowa doet bij Gent-fans wellicht nog een belletje rinkelen. De Polen waren namelijk de tegenstander in de laatste voorronde van de Conference League, vorig seizoen. Raków had eerst Suduva en Rubin Kazan uitgeschakeld, waarna het Gent in de ogen keek. De thuismatch wonnen ze nog met 1-0, maar in de terugwedstrijd gingen ze kopje onder in de Ghelamco Arena na goals van Tissoudali, Odjidja en De Sart. 

Ook interessant