Alles over Stijn Stijnen: ex-Club Brugge, nationale ploeg, frigo en tegenstander Club Brugge in Croky Cup

Een van de meest besproken en kleurrijke figuren uit het Belgisch voetbal is ongetwijfeld Stijn Stijnen. Stijnen heeft er een mooie voetbalcarrière opzitten en droeg zelfs meerdere keren het tenue van de nationale ploeg. Dezer dagen is hij nog actief in de voetbalwereld, maar dan vanaf de zijlijn. Hij is tegenwoordig trainer bij Patro Eisden Maasmechelen, dat uitkomt in Eerste Nationale én binnenkort speelt tegen Club Brugge in de Croky Cup.

Stijn Stijnen Club Brugge

Stijn Stijnen is een geboren en getogen Limburger. Verbazend is het dan ook niet dat hij in z'n beginjaren voetbalde bij Runkst VV en KSC Hasselt. Op 18-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar Club Brugge, waar hij aanvankelijk tevreden moest zijn met een rol als invallersdoelman. Na het pensioen van Dany Verlinden, wiens zoon volgend jaar momenteel in 1B aan de slag is, veranderde dat helemaal. Hij speelde uiteindelijk 207 wedstrijden voor blauw-zwart, waar hij zelfs de kapiteinsband droeg.

Stijn Stijnen en Ivan De Witte

Twaalf jaar geleden, op 9 mei 2010, vond er een gebeurtenis plaats die vele voetbalfans zich nog levendig herinneren. Club Brugge-doelman Stijn Stijnen stormde na afloop van de wedstrijd tegen KAA Gent woest af op Ivan De Witte en stond neus aan neus. Stijnen deed dat naar verluidt omdat de Gent-voorzitter Karel Geraerts verbaal aanviel. Hij zag vanuit de verte wat er gaande was en kwam op voor zijn ploeggenoot. 

Rode Duivels Stijn Stijnen

De periode 2002-2009 was voor vele Belgische fans niet de leukste, want de Rode Duivels zaten toen erg in het sukkelstraatje. Maar Stijnen zal er wel met veel plezier op terugkijken, want hij stond er tussen 2006 en 2009 steevast in doel. Hij maakte de opkomst van de Gouden Generatie van op de eerste rij mee en verzamelde 30 caps voor de Rode Duivels. Wist je trouwens dat hij het ook bijna aan de stok kreeg met Cristiano Ronaldo?

Stijn Stijnen frigo

Het afscheid van Stijnen bij Club werd er helaas eentje in mineur: door blessures werd hij vervangen door Colin Coosemans en Geert De Vlieger en dat was een harde dobber. In 2011 werd hij naar de B-kern verwezen voor onprofessioneel gedrag en later bleek dat hij berichten postte op Brugse fora onder de naam 'frigo' om z'n concurrenten zwart te maken en te pochen met zichzelf. Of het effectief Stijn zelf was, is niet geweten. Zijn vriendin en broer namen de schuld op zich. Toch werd Stijnen na die affaire aan de deur gezet bij Club Brugge en volgde een laatste avontuur bij Beerschot.

Van speler tot trainer

Stijnen stopte uiteindelijk in 2014 met voetballen, maar verdween daarna niet uit de voetballerij. De voormalige keeper van Club Brugge richtte zich tot het trainersvak, wat hij tot op de dag van vandaag nog altijd doet. Stijnen werd in 2018 aangesteld als nieuwe trainer van Patro Eisden, dat overlaatst nog hun logo een volledige rebranding gaf. Daar deed hij het verrassend goed: in z'n eerste jaar werd hij meteen kampioen in het toenmalige Tweede Amateur. Tegenwoordig komen ze nog altijd uit in Eerste Nationale. Ze eindigden afgelopen seizoen op een mooie zesde plaats en staan na zes speeldagen in het huidige seizoen op plek vier. Op acht november 2022 spelen ze in de 1/16e finales van de Croky Cup thuis tegen Club Brugge.

Bekijk hier een leuke reportage over de voormalige doelman van Club Brugge:

Ook interessant