Wie is Youri Mulder, voormalige commentator op FIFA én analist van Sporza op het WK in Qatar?

De Wereldbeker in Qatar is al enkele dagen aan de gang, maar toch passeerden er nu al tal van wedstrijden. En die moeten uiteraard goed omkaderd worden. Koren op de molen van de mannen van Villa Sporza, die zich de komende weken uit de naad werken om alles vakkundig in beeld te brengen. Dat uiteraard met de nodige analisten. Eén daarvan is Youri Mulder. Leer hem hier wat beter kennen. 

Youri Mulder voetbalcarrière

Velen zullen Youri Mulder - zoon van Jan Mulder - kennen, maar bij weinigen zal dat zijn door zijn voetbalcarrière. Nochtans heeft de Nederlander heel wat wedstrijden op het hoogste niveau op z'n conto. Echt doorbreken deed hij bij SDO Bussum en Twente. Bij die laatste versierde hij zijn transfer naar Schalke 04, waarvoor de spits uiteindelijk negen jaar en 202 wedstrijden speelde. Daarin was hij goed voor 43 goals en 29 assists. Hij verzamelde ook negen caps en drie treffers voor Oranje.

Youri Mulder commentator FIFA

De jeugd zal volgend weetje ongetwijfeld al kennen: jarenlang was Youri Mulder de Nederlandse commentatorstem in het voetbalspel FIFA. Dat deed hij aan de zijde van Evert ten Apel. Vijftien jaar lang waren ze in het populaire spel te horen, maar enkele jaren geleden trokken ze er een streep onder. Ze werden opgevolgd door Sierd de Vos en Jeroen Grueter.

Youri Mulder analist Villa Sporza

In 2003 hing Youri Mulder zijn voetbalschoenen officieel aan de wilgen, maar daarna verdween hij niet uit de voetbalwereld. Hij werd even assistent-trainer bij Schalke 04, maar stapte al snel over naar het analyseren van wedstrijd voor televisie. Hij ging werken voor Studio Sport en was als analist vaak te zien bij Studio Voetbal. Ook in het Belgische Extra Time is hij geregeld te gast. Tijdens de Wereldbeker in Qatar is Youri Mulder een vaste klant: hij is er analist bij Villa Sporza. 

Lees ook: Alles over de 22-jaar jongere vriendin van Youri Mulder

Grappig: Youri Mulder in actie als stem van FIFA

Stem nu op ons polletje voor België-Canada:

Doe nu ook mee met onze quiz omtrent deze wedstrijd: 

Ook interessant