Wie is Franky Van der Elst, tweevoudig Gouden Schoen en analist van Sporza op het WK in Qatar?

Voor de mannen van Sporza zijn het bijzonder drukke tijden tegenwoordig. Zoals iedereen wel weet, wordt het WK voetbal gespeeld in Qatar. In de poulefase worden er dagelijks drie tot vier wedstrijden gespeeld en dat moet allemaal omkaderd en in beeld worden gebracht. Om bij te dragen aan het programma Villa Sporza, nodigen ze tal van sterke analisten uit. Eén daarvan is Franky Van der Elst. Leer hem hier wat beter kennen.

Frank Van der Elst Club Brugge

Wie Franky Van der Elst zegt, zegt uiteraard onmiddellijk Club Brugge. Die twee zijn namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Van der Elst behoort tot het kransje van legendes die in blauw en zwart speelden. Hij verdedigde de kleuren in tal van Europese wedstrijden: in totaal droeg hij 489 keer het shirt van Club Brugge. Enkel Dany Verlinden en Gert Verheyen speelden er meer. Daarbij was hij ook erg succesvol: hij werd vijf keer kampioen, won vier keer de beker en acht keer de supercup. In 1990 en 1996 won hij ook de Gouden Schoen.

Franky Van der Elst Rode Duivels

Uiteraard droeg Van der Elst - ook bekend onder de bijnaam The Fox - ook heel erg vaak het shirt van de Rode Duivels. In zijn lange carrière verzamelde hij maar liefst 86 caps, bijzonder veel voor dat tijdperk. Daarin scoorde hij... één keer! In een vriendschappelijke wedstrijd tegen Noorwegen trof hij raak. Franky had vier keer de eer om mee te mogen doen aan de Wereldbeker: op de edities van '86, '90, '94 en '98 was hij aanwezig.

Franky Van der Elst analist

Franky Van der Elst probeerde het meermaals als trainer (Germinal Beerschot, Lokeren, Brussels, Lommel United, Sint-Truiden...), maar is tegenwoordig niet meer actief in die tak. Al jaren doet hij dienst als analist en co-commentator. Van der Elst is vaak te horen bij wedstrijden van Eleven Sports én de Champions League en is dikwijls een gast in praatprogramma's als Extra Time. Ook op het WK in Qatar is hij heel erg vaak te zien in Villa Sporza, waar hij de matchen nauwkeurig analyseert.

Bekijk hier het enige doelpunt voor België van Van der Elst:

Stem nu op ons polletje voor België-Canada:

Doe nu ook mee met onze quiz omtrent deze wedstrijd: 

Ook interessant